Mostar: Vojarna ide u vlasništvo Sveučilišta

kampus rodoč
...u čijem je jednom dijelu već nekoliko godina smješten dio sveučilišnog kampusa, piše Večernji list BiH.

Nakon što se institucijama vlasti u BiH obratila Uprava Sveučilišta u Mostaru i nakon što je Ministarstvo obrane BiH dostavilo dokaz da veći dio prostora i zemlje spomenute vojarne nije perspektivan za potrebe Oružanih snaga BiH i kao takva ne ulazi u okvir perspektivnog dijela parcela grada Mostara površine od 1.917.235 metara četvornih, može se staviti u vlasništvo spomenute visokoškolske institucije.

U službenoj odluci federalne Vlade, u čijem je posjedu Večernji list BiH, stoji kako ovlašćuje Sveučilište u Mostaru samostalno i bez daljnjih uvjetovanja pokrenuti postupke koji se odnose na registraciju prava vlasništva u javnim registrima. Za provedbu ove odluke, kako stoji u dopis, "ne trebaju nikakva dodatna financijska sredstva iz proračuna FBiH, a stupanjem na snagu ove odluke Sveučilište u Mostaru je ovlašteno samostalno i u svoje ime pokrenuti sve postupke koji se odnose na upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama i katastarskom operatu".

U pojašnjenju Sveučilišta u Mostaru u kojem se u federalnoj Vladi napominje kako su već dva puta tražili zemljište vojarne koje bi im s pripadajućim objektima bilo od velikog značaja za otvaranje novih studijskih programa koji su poželjni na tržištu rada.

"Dodijeljeno zemljište, pored svega, stvorit će preduvjete za suradnju s gospodarstvom koja bi bila nastavna baza za Sveučilište u Mostaru i podloga za otvaranje novih studijskih programa koji su poželjni na tržištu rada", stoji u zahtjevu Sveučilišta u Mostaru. Neperspektivne lokacije u vojarnama Oružanih snaga BiH, stare vlasti dale su besplatno sveučilištima u Tuzli, Bihaću..., ali se na ovu odluku za Sveučilište u Mostaru iz nepoznatih razloga moralo čekati punih pet godina. U posljednjem revizijskom izvješću spominje se kako Ministarstvo obrane BiH raspolaže sa 63 neperspektivne vojne lokacije. U skladu s odlukom Predsjedništva BiH, one trebaju biti uknjižene kao vlasništvo Ministarstva obrane. Na tom planu tijekom 2014. godine poduzete su 23 aktivnosti vezane uz prikupljanje imovinsko-pravne dokumentacije. Međutim, rješavanje ove problematike ne ovisi samo o spomenutom ministarstvu.

"Prema podacima, trenutačno je na korištenju kod Oružanih snaga 27 neperspektivnih lokacija, od kojih je 11 spremno za predaju vladama entiteta. Neperspektivne lokacije u znatnoj mjeri opterećuju Ministarstvo zbog izdvajanja značajnih financijskih sredstava za čuvanje lokacija, komunalne troškove i potrebna ulaganja za održavanje ovih lokacija", stoji u izvješću revizora.