Mostar: Vlast iz toplih fotelja počne raditi tek kad se o njihovom neradu javno govori i piše

Mostar, beskućnik, beskućnik, Mostar, Mostar, beskućnik
...koju je inicirao građanin Mostara Vlado Aničić intervenirali i odveli jednog od mostarskih beskućnika na liječnički pregled te ga smjestili u bolnicu Dr. Safet Mujić, gdje će biti, kako je najavljeno, podvrgnut potrebnim psihičkim i fizičkim pretragama.

Siniša Matrak, čovjek je iz Gnojnica kod Mostara, koji po ovako niskim temperaturama spavao sklupčan pod balkonom jedne zgrade u Vukovarskoj ulici u Mostaru. Strahovao je od pomisli da ode do svog doma, a utočište tražio u zavjetrini zgrade u sred Mostara.

Mostarac iz obližnje zgrade, Vlado Aničić, ispričao je ranije da je posjećivao Centar za socijalni rad kako bi tražio pomoć ovom čovjeku. No, tamo su mu tada rekli kako ovaj slučaj treba prijaviti policiji.

"U policiji su me ismijali i rekli da to nije njihov posao. U Centru za socijalni rad je njima činjenica da ima svoju kući dovoljan argument da iz toplih fotelja i ne izađu vidjeti o čemu se radi. No, ja sam s njim razgovarao u više navrata i jasno mi je da njemu treba stručna pomoć. Neki vid rehabilitacije, ne znam ni ja, samo ne mogu živjeti s činjenicom da čovjek preko puta ulaza u moju zgradu umre zato što u sustavu ne postoji ni jedna karika koja bi mu mogla pomoći. Bez obzira na to što ga je dovelo u stanje u kojem jeste i bez obzira na to tko je i odakle, smatram da mu treba pomoći. Ako ne preživi ovu zimu imat ću ga na savjesti ja, ali i mnogi koji su ovu priču znali a ništa nisu uradili", kazao je Aničić za Pogled.ba, nakon čega je i uslijedila reakcija nadležnih.

Aničić se tada zapitao hoće li usred Mostara umrijeti čovjek da bi se vlasti pokrenule iz svojih toplih fotelja i pomogle beskućniku koji je psihički i fizički nesposoban brinuti o sebi.

„Ja mislim ako ovaj čovjek umre od hladnoće, da će biti odgovornost na čitavom ljudskom rodu", kazao je Vlado navodeći kako je danima hodao po mostarskim ustanovama i tražio način da se pomogne čovjeku, ali bez ikakvog ishoda.

Aničić je putem medija tražio pomoć u spašavanju ljudskog života, jer je zaključio da se vlasti ne žele pobrinuti za ljudsko biće i skloniti ga s ulice. Očigledno, Vlado Aničić je bio u pravu. Nadležne u ovom gradu postane briga za nemoćne i slabe, tek onoga trenutka kada se o njihovoj nebrizi i nezainteresiranosti počne javno govoriti i pisati.

Dnevni list