Mostar: Vlada HNŽ još nije kupila hotel 'Ero'

Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, prodaja, nekretnine, HAZU, Mostar, hotel, Hotel Ero, Mostar, Hotel Ero, Hotel Ero, prodaja, pokušaj, Hotel Ero, Hotel Ero, Vlada HNŽ, kupovina, Mostar, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, prodaja, Hotel Ero, djelatnici , Vlada HNŽ, Hotel Ero, Federalni premijer Novalić , Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Hotel Ero, Hotel Ero, novi dom , Vlada HNŽ, Hotel Ero
Četiri kvartala

Da li su u pitanju zakulisne igre ili, pak, nepovjerenje među koalicijskim partnerima u HNŽ, SDA i HDZ BiH, javnost može samo nagađati, no, kako god, odluke o kupovini ovog hotela u kojem bi bila smještena sva županijska ministarstva i ostale Vladine institucije još nema.

- To je aktivnost koju smo vodili tokom cijele prošle godine. Proveli smo sve aktivnosti sa svim relevantnim institucijama, urađena je i analiza i došli smo do formalne odluke na Vladi. Ostalo je još samo glasovanje o kupovini „Ere" za zajedničke institucije kojima će se značajno poboljšati rad javne uprave, ali i značajno smanjiti troškovi zakupa neuvjetnih prostora za rad Ministarstva uprava i upravnih organizacija - kazao je za avaz.ba premijer HNK Nevenko Herceg.

Na pitanje ima li problema u vezi s odlukom o kupovini „Ere", Herceg je kratko odgovorio: „Kakvi bismo bili da nema problema, ali mislim da se to može prevladati".

To da će Vlada HNŽ kupiti „Eru" u javnosti je plasirano prije godinu i po. Nakon pregovora, analiza i svih drugih aktivnosti, Upravni odbor Zavoda PIO/MIO donio je zaključak kojim je ovaj hotel Vladi HNŽ ponuđen po cijeni od 10,5 miliona KM, s isplatom u četiri kvartala, što je na koncu i prihvaćeno. U nekoliko navrata je odluka o kupovini „Ere" skidana s dnevnog reda sjednice Vlade HNŽ, a kao objašnjenje iznosilo se to da su neophodne dodatne konsultacije te da nema potrebe žuriti s odlukom.

Postoje špekulacije

U posljednje vrijeme u javnosti su se pojavile špekulacije o tome da odluku o kupovini „Ere" koče određeni krugovi u SDA, koji žele „u paketu" riješiti „Eru" i zgradu bivše Djevojačke škole, no informacija o tome nije bilo moguće provjeriti.

1,2 miliona KM za smještaj institucija

Vlada HNŽ za smještaj institucija HNŽ na godišnjem nivou izdvaja 1,2 miliona KM. Ta sredstva, smatraju u Vladi, bila bi dovoljna i preusmjerena za kredit za koji bi se Vlada zadužila. Također, Zavod PIO/MIO je s hotelom sklopio sporazum o zbrinjavanju radnika „Ere", njih 26, a za što je suglasnost dala i Federalna vlada