FOTO  Mostar više nije samo usputna turistička destinacija

Mostar, turisti, turizam, turist, turistkinje
Gosti iz brojnih zemalja u posjeti su Mostaru i Hercegovini, a domaćini tvrde kako je ove godine utrostručen broj turističkih posjeta. Trenutna turistička sezona u Mostaru koji je bogat kako kulturno-povijesnim tako i vjerskim spomenicima, rekordna je po broju posjeta kako stranih tako i domaćih turista i taj broj se iz godine u godinu povećava, piše dnevni-list.ba.

Turisti iz okolnih zemalja koji su i ove godine posjetili Mostar ističu kako ih je prvi put zaintrigirala sama ideja o navodno „podijeljenom gradu", ali i naročita gostoljubivost mostarskih domaćina, koju nisu mogli susresti u ostalim zemljama svijeta.

Mostar jeftiniji od drugih

"Već treću godinu zaredom posjećujemo Mostar. Najviše nam se dopada stari dio, posebno Stari most jer se još nismo susreli sa takvom građevinom. Čuli smo dosta priča o tome kako je ovaj grad podijeljen na dva dijela i nismo mogli da se ne uvjerimo kako to zapravo funkcionira kao jedna cjelina", kaže za Dnevni list Zvonimir koji dolazi iz Dalmacije.

Obzirom da turisti smatraju Stari grad najljepšim dijelom Mostara mjesecima unaprijed rezerviraju svoje smještaje u blizini Starog mosta, kako bi se osigurali u jeku sezone.

Turista iz Španjolske koji je prvi put posjetio Mostar sa svojom obitelji ističe kako ga je ovaj grad očarao, a posebno gostoljubivost i usluga domaćina, jer za ovu izdvojenu svotu novca je nemoguće posjetiti bilo koje mjesto u srcu Europe.

"Još uvijek ne možemo da vjerujemo da za ovu sumu novca dobijemo apsolutno sve, dok za ovo u Europi ne možemo dobiti ni kvalitetna dva obroka", ističe Kristijan.

Veliki broj gostiju iz Turske

Veliki broj turista koji posjećuje Mostar dolazi iz Turske koje posebno zanima sličnost Starog grada sa starim Austro-ugarskim građevinama, ali i određena kulturološka sličnost sa njihovom zemljom.

"Osim što nam fasciniraju okolne građevine naročito smo zadovoljni bosanskom kuhinjom koja je dosta slična našoj, ali također osjećamo se prijatno jer dijelimo istu vjeru", kaže mlada studentica Ajša, koja dolazi iz Izmira.

Povećanjem broja turista u Mostaru poboljšava se i ekonomska slika grada, pogotovo u staroj jezgri gdje trgovci i ugostitelji predstavljaju sve raznovrsniju ponudu, kako suvenira tako i pored bosanske kuhinje uvode i tradicionalne kuhinje svijeta kako bi se prilagodili svim posjetiteljima.

Mostar više nije samo usputna stanica već i završna destinacija turistima, pa se u zadnje vrijeme javlja i potreba za proširenjem smještajnih kapaciteta.