FOTO  Mostar: UWC Davis Peace Project u Gimnaziji fra Grge Martića

Mostar, fra Grge Martića Mostar , UWC Davis Peace Project

...Technology as a Bridge Among Nations" odobren od UWC Davis Peace Project. Projekt se sastojao od dva dijela. Cilj projekta prvog dijela je bio edukacija učenika u tehnologiji i profesionalni razvoj u srednjim školama. Voditelji projekta su Marko Rojnica i Elvis Kahrić koji studiraju na Methodist University u Americi, a završili su UWC u Mostaru. Drugi dio projekta je partnerstvo sa kamp Colony i Furem- njemačka nevladina organizacija.

U sklopu projekta učenici su bili na petodnevnim edukacijama u kabinetu informatike. Kabinet je kroz ovaj projekt dobio 12 novih računala. Radionice su bile jako dobro posjećene od strane učenika. Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za programiranje i web dizajn. Predavač radionice za informatiku i robotiku, Elvis Kahrić je u kratkom periodu dobio veliku pažnju i naklonost, potaknuo na daljni razvoj veliki broj gimnazijalaca. Nakon prvog dana radionica moglo se osjetiti oduševljenje kod učenika i njihovih profesora koji su ih pratili kroz ove radionice, Elvis je veliki dio svog iskustva s jasnom lakoćom predočio polaznicima radionica. Predočio je trendove u razvoju web dizajnu kao i alate i načine implementacije. Osjetila se prijateljska atmosfera koja je vladala sve dane radionica.

Drugi dio radionica održao je Marko Rojnica, bivši učenik naše škole i Osnovne škole Ilije Jakovljevića Mostar, koji je upoznao gimnazijalce sa profesionalnim sredstvima potrebnim za uspjeh u poslovnom svijetu i bilo kojoj budućoj karijeri. Učenici su bili jako motivirani i usredotočeni ovakvim pristupom edukacije o napredovanju u svojoj budućoj karijeri. To je dio radionica koji ih je posebno zainteresirao jer im je otvorio nove, šire vidike u svijet biznisa i osobnog razvoja. „Markova radionica je novina koja je dodatno zaintrigirala učenike, o kojoj bi trebalo razmisliti i u nastavnom procesu", naglasila je Silvija Ćorić Džidić, profesorica iz Gimnazije fra Grge Martića.
Ovo je jedno lijepo iskustvo. Mi smo škola koja koja sudjeluje u jako puno projekata. Iz jednog takvog projekta (Connecting Classrooms) izrodila se lijepa suradnja učenik-škola-lokalna zajednica. Naš učenik Marko Rojnica, nakon pet godina od završetka, ovaj put u ulozi inicijatora, vraća svojoj lokalnoj zajednici sve ono što je nekada dobio u ovoj školi.

Sretni sam što smo prepoznati od strane voditelja projekta, a još sretniji što sam vidjela koliki potencijal postoji u našim bivšim učenicima ali i novim genaracijama koje dolaze.

Ova škola i grad , kao i Bosna i Hercegovina , je iznjedrila jako puno sposobnih mladih ljudi koji su ili će biti u vrhu svijeta biznisa, naprednih tehnologija na ponos svom gradu, lokalnoj zajednici i cjelokupnom društvu. Marko i Elvis su pravi primjeri.
Nadam se da će ovakve suradnje i projekata biti i u budućnosti i da će iskustva pomoći novim naraštajima kao i cjelokupnom društvu, priopćili su iz Gimnazije fra Grge Martića Mostar.