Mostar utjelovljuje mogućnost da katolici, muslimani, pravoslavci i židovi žive zajedno u miru

Mostar, UNESCO, Ljubo Bešlić, safet oručević
Nagradu su joj uručili gradnačelnik Mostara Ljubo Bešlić i bivši gradonačelnik i direktor "Centra za mir" Safet Oručević na svečanosti ispod Starog mosta u sklopu obilježavanja desete godišnjice upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO listu svjetske kulturne baštine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Kako su iz gradske uprave Grada Mostara naveli na svečanosti, Safet Oručević direktor „Centra za mir" je kao gradonačelnik započeo projekt obnove Starog mosta i njegovog upisa na UNESCO listu, a Ljubo Bešlić taj proces završio.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova izjavila je kako Mostar ima posebno mjesto u UNECO-u kao moćan podsjetnik na vrijednosti koje su nam zajedničke, te da je on jak simbol onoga što se može učiniti kad su ljudi ujedinjeni.

"Mostar je i meni blizak, a istodobno ima duboko značenje za ovu državu, Europu i cijeli svijet. Ovaj grad utjelovljuje mogućnost da muslimani, katolici, židovi i pravoslavci žive zajedno u miru", rekla je Bokova.

Dala je svoju bezrezervnu podršku vlastima i zajednicama u BiH koje su odlučne pretvoriti svoju raznolikost u izvor snage i silu mira.

"Posebno se zahvaljujem Centru za mir. Duboko sam dirnuta jer sam dobitnica prestižne mostarske nagrade. Velika mi je čast biti dobitnica ove nagrade i naći se u društvu velikana kao što su Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alojz Mock, Muhamed El Baradei. Ovu čast prihvaćam u ime UNESCO-a kao jedan apel da nastavim raditi u korist vrijednosti koje dijelimo, kao poziv na akciju svima nama da ustanemo u zaštitu kulture i ljudskog dostojanstva", rekla je Bokova./HMS/