Mostar uskoro dobiva još jedan gradski vrtić

vrtić
... ustanovu! Razveselit će to brojne rodočke mališane, a najviše njihove roditelje i zacijelo smanjiti listu čekanja u pet vrtićkih jedinica Javne ustanove (JU) "Dječji vrtići" Mostar, u kojoj je trenutačno oko 70 djece.

Vrtić u sklopu škole Potvrdila nam je to ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj, ističući kako je Grad Mostar iznašao mogućnosti da se u sklopu Osnovne škole u Rodoču prilagodi prostor za još dvije vrtićke skupine.

- To je iznimno značajno zbog broja djece koja gravitiraju tom području bez predškolskih ustanova. Grad je već proveo natječaj i odabrao izvođača, a rok za izvođenje radova, koji uskoro počinju, je 60 dana. Bila bi to nova vrtićka jedinica u sklopu Ustanove - objašnjava ravnateljica Kegelj. Inače, prema njezinim riječima, u pet vrtićkih jedinica u pedagoškoj 2018./2019. godini, koja počinje u ponedjeljak, 3. rujna, upisano je ukupno 450 djece, čak četvrtina njih, odnosno 112, prvi put. Broj djece na listi čekanja stalno se mijenja. - Početkom ove godine uspjeli smo formirati nove dvije vrtićke skupine, jasličku i vrtićku, što je donekle smanjilo popis čekanja. Međutim, on i dalje postoji, pogotovo za jaslice, gdje je ostalo neupisano 43 djece - kaže Kegelj, dodajući kako sve više privatnih vrtića na području Mostara ne doživljavaju kao konkurenciju, već poticaj, te kako je uvijek dobro biti svjestan da niste jedini ni nezamjenjivi, kao i da djeci i obiteljima trebate davati uvijek više i bolje, a kao profesionalci stalno se izgrađivati.

JU "Dječji vrtići" Mostar ne nedostaje kadra, sukladno standardu i normativu, osim što, nažalost, kako naglašava, nemaju nužnih asistenata u skupini. - Posebno smo obradovani činjenicom da smo u sklopu jedinice "Radobolja" izgradili senzorni park koji je financiralo Veleposlanstvo Republike Bugarske u BiH te kako ćemo, nakon dugo godina, imati zelenu površinu u jedinici "Mrvica", koja se nalazi u sklopu "Piramide" - kaže Kegelj.

Problem cijepljenja U vezi s, u posljednje vrijeme, vrlo aktualnom problematikom obveznog cijepljenja te sve češćim slučajevima obolijevanja od opasne dječje zarazne bolesti ospica, Kegelj objašnjava kako svako dijete upisano u vrtić ima liječničku potvrdu na kojoj stoji i podatak o cijepljenju.

- Niti jednom necijepljenom djetetu ne piše kako nije sposobno pohađati kolektivni smještaj u predškolskoj ustanovi pa, sukladno tome, mi mu ne smijemo uskratiti boravak. Na sreću, oboljenja od ospica nije bilo. Općenito, u protekloj pedagoškoj godini nismo imali izraženije slučajeve dječjih zaraznih bolesti - završava Kegelj. Inače, za prvi upis djece u ovu predškolsku ustanovu, uz svu ostalu dokumentaciju, potrebno je priložiti nalaz pedijatra iz Doma zdravlja Mostar koji potpisuje da je dijete zdravo i da se može upisati u vrtić. Za vađenje ovog liječničkoga nalaza roditelji će izdvojiti 25 KM.

Cijena u JU "Dječji vrtići" Mostar, koji je u državnom vlasništvu, za jaslice iznosi 190 KM, za cjelodnevni boravak treba izdvojiti 160 KM, poludnevni 120 KM, a za igraonički program 60 KM.