Mostar: Uhitili šestoricu razbojnika te pretresli sedam otpada u Mostaru

crna kronika, pljačka, samoubojstvo, policija, ubojstvo, ubojstvo, Bihać, pucnjava, Sarajevo, ranjavanje, lopovi, sušnica, Široki Brijeg, ubojstvo, lov, Donji Mali Ograđenik, interpol, neser keljmendi, pljačka, Mostar, otpad, krađa, Mostar, tučnjava, kolodvor, Mostar, prometna nesreća, Mostar, ranjavanje, ubojstvo, malonogometni turnir, Tomislavgrad, ubojstvo, istraga, omiš, cetina, leš, krađa, studenci, Ljubuški, maloljetnica, samoubojstvo, biograd, manijaci, GOŠK Gabela, ivan sedlo, prometna nesreća, autocesta, Srbija, prometna nesreća, Metković, pogibija, irma aljević, smrt, djevojka, prometna nesreća, Mostar, pogibija, Tomislavgrad, Split, dinamit, Orašje, stepenice, pad, pogibija, Tomislavgrad, krađa, MUP ZHŽ, Mostar, Široki Brijeg, prometnica, lukavac, samoubojstvo, Facebook, pokušaj samoubojstva, Travnik, policija, Mostar, samoubojstvo, prijetnja, policija, Mostar, karlo sesar, odvjetnik, novinarka, ubojstvo, Split, glazba, samoubojstvo, Posavina, prometna nesreća, pogibija, au
Od 18 prijavljenih razbojstava od početka godine na području Mostara, deset je već riješeno, a postoje naznake i operativna saznanja i za još neka kaznena djela, kazala je načelnica ovog odjela Borika Primorac. Tužiteljstvu HNŽ-a proslijeđena su šestorica osumnjičenih razbojnika, a riječ je o Miranu Voljevici, Danijelu Prci, Amelu Toporanu, Vedranu Azinoviću, Danijelu Jakovljeviću i Tariku Gračiću.

Prema riječima inspektora Ivana Muse, počinitelji su najčešće koristili noževe, dok su u četiri slučaja zabilježene i prijetnje vatrenim oružjem. Vedran Azinović i Danijel Jakovljević posebno su zanimljivi po razbojstvima u sportske kladionice. Kako smo pisali, njih dvojica su 26. veljače opljačkali poslovnicu kladionice Derby na Šemovcu, potom su 1. ožujka opljačkali kladionicu Derby u naselju Centar II, 6. ožujka su počinili razbojstvo u kladionici Derby kod Prve osnovne škole, a utvrđeno je da je Vedran Azinović sam sudjelovao u razbojstvu u kladionici 11. ožujka.
Rasvijetljen je i niz drugih kaznenih djela, a u jednu od policijskih akcija bila je uključena i općinska inspekcija, što je osobito naglasila načelnica Primorac.

- Osim razbojstava, ogromnu pozornost javnosti privukle su stalne krađe koje su se događale na grobljima, haremima, ali i na štetu Elektroprivrede HZ HB Mostar, Elektroprijenosa BiH i Elektroprivrede BiH, a zbog krađe mesinganih i bakrenih predmeta s groblja i harema, bakrenih žica, aluminijskih dalekovodnih užadi, L profila sa stupova i drugo, navodi načelnica. Kako kaže inspektor Gordan Zovko, zbog tih kaznenih djela Policijska uprava Mostar je izvela akciju kodnog naziva "Otpad" zajedno s općinskom inspekcijom, i to tržne, sanitarne i okolišne. Pretresli su sedam otpada koji se bave otkupom sekundarnih sirovina.

Ovoga puta je obuhvaćen Zasa otpad vlasništvo Almira Zlomužice, kao i otpad Emira Šetke koji nije registriran u mjestu Livač, te Feroprom Majudina Dedića, MZ kompani Merhida Zlomužice, Madis Adisa Maksumića, Sunita komerc Edina Ćatića i Šuta prom vlasništvo Emira Šute.

Lopovi su najčešće krali bakar iz trafostanica, biste s groblja, šahtove i bakrene vodiče s dalekovoda te prodavali na otpadima sekundarnih sirovina. Tijekom pretresa policija je pronašla veću količinu bakrenih žica, aluminijskih dalekovodnih užadi, metalnih L profila sa stupova i šahtova. Većina predmeta je izuzeta i u tijeku je daljnja krim-obrada. Zanimljivo je kako su istražitelji na dva mjesta pronašli po 450, odnosno 160 kilograma sirovina koje su navodno odvojili radnici elektroprivreda na području Mostara.

Oni navodno ne bi smjeli izdvajati takav otpad i koristiti ga radi daljnje preprodaje. Inače, trenutačna otkupna cijena bakra je čak 10 KM po kilogramu, a aluminija 1,20 KM i željeza 50 feninga.

izvor: pogled.ba