Mostar: Uhićeni inspektori su dugo vremena sabotirali rad talijanskih humanitaraca

crna kronika, Sipa, Sipa, krimolovci, Sipa, Gradiška, UIO, droga, uhićenje, Dijana Dalipagić, Sipa, uhićenje, Sipa, uhićenja, uhićenje, sipa uhićenje, reket, Sipa, Međugorje, Boris Kordić, Josip Kvesić, Mostar, uhićenja, Mensur Peljto, uhićenje, ratni zločin, Sipa, Sipa, Široki Brijeg, akcija, Lijanovići, Livno, uhićenje, ratni zločini, ratni zločin, Sipa, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja, akcija, Sipa, akcija, Bosnalijek, terorizam, teroristi, crna kronika, Sipa, uhićenja, Sipa, uhićenje, Hercegovina, Sipa, Stolac, ratni zločin, uhićenje, Sipa, Sipa, sipa uhićenje, uhićenje, pretresi, Sipa, pretres, pretresi, Grude, Sipa, Lijanovići, pretres, pretresi, Sipa, akcija, Sipa, uhićenja, uhićenje, BIH, Sipa, Hercegovina, akcija, pranje novca, uhićenje, sipa uhićenje, Hercegovina, Lištica, Sipa, uhićenja, uhićenje, Sipa, duhan, Grude, Sipa, sunspenzija, BIH, istraga, Sipa, Jozo Leutar, Sipa, Sipa, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Ljubuški, Si
Bocelli je već prije pisao na sličan način o događanjima u Međugorju i na neprihvatljive zloporabe kojima su dugo vremena bili podvrgnuti humanitarni djelatnici Udruge ‘'Novi Horizonti'' (izv. Nuovi Orizzonti), utemeljene od Chiare Amirante, te Udruge ‘'Regina della pace''.

U prethodna dva otvorena pisma od mene potpisana, kao i od strane 151. poznate osobe iz svijeta estrade, ravnatelja televizijskih i novinarskih kuća, od strane talijanskih senatora i parlamentarnih zastupnika, te drugih institucionalnih dužnosnika (slučaj je prirastao srcu i talijanskoj ministrici vanjskih poslova), skrenuta je pozornost Predsjednika, institucija i medijskih djelatnika na neka uznemirujuća pitanja:

- Međunarodna Udruga „Novi horizonti" koja je visoko cijenjena (ne samo u Italiji i pri Svetoj Stolici već i u mnogim drugim državama ) radi svog izvanrednog humanitarnog rada od velikog društvenog utjecaja i važnosti, bila je previše vremena podvrgnuta opstrukcijskom djelovanju na svim poljima.

- Važno djelo kao što je Citadela Nebo „Horizonti mira", veliki resurs za ovo područje i za potporu mnogih osoba u potrebi, bilo je predmetom čak 37. inspekcija i to samo tijekom jedne godine, a koje su na kraju rezultirale totalnim odbijanjem od strane dvaju uhićen inspektora, odbijanjem da ispitaju dokumentaciju koja je dokaz provedenih humanitarnih aktivnosti Udruge, tražeći pri tom obustavu svih vrsti dozvola za rad gore navedene Udruge.

Humanitarnih djelatnicima čak su bile bez valjanog razloga uskraćene i dozvole za boravak, unatoč dviju izjavljenih žalbi.

Ciljana i sustavna opstrukcija svake vrste prema djelatnosti prihvata i smještaja, koju Udruga provodi, s nizom neutemeljenih izlika uključujući i novinski članak u kojem s javno kleveće utemeljiteljica i protiv nje iznose besmislene optužbe za pranje novca.

Stalo mi je do toga da pojasnim kako je Chiara Amirante, osim što je utemeljiteljica Udruge papinskog prava „Novi horizonti", imenovana od pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. za savjetnicu čak dvaju Papinskih vijeća.

Osim toga, dio novca kojim je financirana izgradnja objekata u Bjakovićima (koju je uhićena skupina, uključujući i dva inspektora, pokušala iznuditi od Udruge putem svih vrsti prijetnji) plod je mojeg koncerta održanog u organizaciji talijanske financijske policije (izv. Guardia di Finanza)... i to bi trebalo biti pranje novca?

Djelatnici Udruge bili su podvrgnuti svim vrstama psiholoških i drugih pritiska, uključujući i vješto iskonstruiranu kampanju klevetanja, kao i razna petljanja po vozilima (u svrhu zastrašivanja) odgovornih osoba iz „Novih horizonata", a koja su mogla za njih biti uzrokom ozbiljnih nesreća.

Sretan sam radi saznanja što su konačno provedene ozbiljne istražne radnje koje su dovele do otkrivanja ovog nepravednog progona i dokazale ono što je navedeno u prethodnim pismima, odnosno da je progon gore navedene Udruge bio isključivo motiviran ekonomskim interesima.

Na temelju dokaza koji su prikupljeni tijekom navedene istrage, ponovno snažno predlažem da se ispune već navedeni zahtjevi u prethodnim pismima (potpisanih ne samo od strane više od 151. već prije spomenute ličnosti, nego i od strane čak 360. osoba koje, osim što daju potporu zahtjevima sadržanih u našem prethodnom pismu, svjedoče o tome od kolikog je vitalnog značaja, za njih i za 1.530. osoba koje pripadaju njihovim kućanstvima, pomoć koju dobivaju od „Novih Horizonata).

Očito je da je sve ono što je navedeno u ovom pismu dobro dokumentirano.

Dolje, u nastavku, ponovno želim iznijeti zahtjeve iz naše prethodne peticije: - da se odobre boravišne dozvole talijanskim humanitarnim djelatnicima, koji su u sklopu Udruge „Novi horizonti" primili potrebnu edukaciju za provođenje projekta Citadela Nebo „Horizonti mira";

- da se što prije izdaju dozvole (trenutačno blokirane) koje bi omogućile Udruzi provedbu projekta Citadela Nebo „Horizonti mira", već odobrenog od strane načelnika općine Čapljina i prihvaćenog odlukom talijanske pokrajine Trento koja predviđa financiranje projekta, a koji već predugo stoji blokiran;

- prestanak inspekcijskih nadzora i psihološkog terorizma kojima su izloženi naši humanitarni djelatnici;

- da se i strukturama u Bijakovićima (Međugorje) omogući obavljanje svojih djelatnosti, odnosno da budu korištene za prihvat mladih u nevolji i za obučavanje međunarodnih volontera;

- Na kraju, tražimo ozbiljnu angažiranost lokalnih vlasti u identifikaciji svih onih koji su vješto iskonstruirali prljavu mašineriju blaćenja kako bi potkopali kredibilitet i ugled Udruge, koja širi svoji socijalni angažman u korist tisuća ljudi, te povjerenje u njenu utemeljiteljicu i koji su se, dakle, ogriješili o teška kaznena djela klevete i blaćenja, prouzročivši velike štete cijeloj Udruzi, kao i narušavanje već ionako krhkog zdravlja utemeljiteljice i drugih humanitarnih djelatnika koje su s velikom velikodušnošću i predanosti angažirani na realizaciji ovog projekta, navodi se u pismu Andrea Bocellia.