Mostar ugošćuje izložbu foto-portreta Marina Čilića i Ivana Dodiga

tenisaci
Izložba Asovi u objektivu Mostarcima će predočiti rad svjetski cijenjene profesionalne športske fotografkinje Gordane Dane Anders, kroz 30 vrhunskih foto-portreta teniskih zvijezda Marina Čilića i Ivana Dodiga, u nekim od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka njihovih karijera.

- Ovo je, zbilja, neobičnom pričom u našemu radu, a ne dvojim kako će izazvati veliku pozornost, napose u svjetlu novoga pobjedničkog sjaja ovoga međugorskog dvojca. Dana Anders, hrvatska novinarka i fotografkinja, koja je izrasla u europsku zvijezdu umjetničke fotografije sa športskih terena, znamenom je nepokolebljivosti na putu prema zacrtanomu odredištu, točno onako kao i motivi iz njezina objektiva, odabrani za ovu mostarsku izložbu. Njezino stvaranje predstavljamo povezujući ga s onim što je izvorno naše, poniklo pod našim djelićem nebeskoga svoda, a izraslo u svjetsku snagu, onu koja sada sjedi na svjetskomu teniskom prijestolju - kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, domećući kako su fotografije nastale na turnirima Pariza (Roland Garros), Londona (Wimbledon), Hamburga (German Open), Hallea (Gerry Weber), Zagreba (Zagreb Indoors) i Umaga (Vegeta Croatia Open).

Galerija Aluminij, u zajedničkoj organizaciji s MC Terra Mostar, postavlja fotografije velikoga formata (90x135 cm), po petnaest Marinovih i Ivanovih portreta u iznimno dinamičnomu ovjekovječenju njihove požrtvovnosti na terenu. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 13. prosinca, s početkom u 19 sati, a dostupnom za besplatno razgledanje ostat će do 11. siječnja sljedeće godine.

Športska novinarka Tanja Vučić tom je prigodom u kataloškomu osvrtu zapisala kako je Čilićev i Dodigovput prema vrhu teniskoga svijeta ''satkan gorljivom željom za uspjehom i hercegovačkim prkosom koji je odolijevao i najtežim kušnjama''.

- Fotografije Dane Anders, koja je društvu odabranih europskih velikana športske fotografije, pršte emocionalnim nabojem i na najbolji nam način prenose i dočaravaju ozračja, strepnje, očekivanja i onaj vrhunski osjećaj postignuća najvećih uspjeha s ovih velikih natjecanja. Izložbom u Mostaru, u Galeriji Aluminij, Daninu priču povezujemo s podnebljem u kojemu su dvojica međugorskih tenisača napravili prve teniske korake. Posebno impresivan dojam ostavljaju fotografije ovoga dvojca u nacionalnim dresovima, u kojima su naši asovi ostavili neizbrisiv trag u analima hrvatskoga športa. Na njihovu putu do najjače teniske sile na svijetu, Marin i Ivan podnijeli su veliku žrtvu, predani postavljenomu životnom i profesionalnom cilju. Njihov je športski uspjeh na ponos svima nama, a naraštajima koji dolaze vrijednom su zvijezdom vodiljom - ističe Vučić.

Inače, Dana je Anders rođena u Zadru (RH) 1950. godine, u novinarstvu je od 1968. a športskom se fotografijom, najvećma na teniskim terenima, bavi od 1979. godine. Godinama prati najveće teniske turnire, te objavljuje u više uglednih tiskovina i značajnih športskih publikacija. Imala je dosad niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnicom je više nagrada i priznanja. Članicom je Njemačkoga novinarskog društva (DJV) i Zbora fotoreportera Hrvatske. Tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, vodila je humanitarnu organizaciju Pomoć djeci u ratu (Hilfe für Kinder im Krig), za što su joj dodijeljene: Povelja predsjednika Republike Hrvatske i Medalja za zasluge za narod Republike Njemačke. Živi i djeluje u Hamburgu (Njemačka).