Mostar: U školama i vrtićima diskriminirano oko 200 djece

djeca sa posebnim potrebama

"Naše škole nemaju asistente u nastavi i to nam je jedan od većih problema. Ukoliko Ministarstvo obrazovanja pokrene program i uvođenje asistenata u nastavi, ono je dužno da angažira te ljude, međutim oni to ne rade, piše dnevni-list.ba.

Sporadični su primjeri asistenta u nastavi, ali asistenta koje angažira roditelj ne možemo smatrati rješenjem. Ministarstvo ukoliko želi provoditi adekvatno inkluzivno obrazovanje dužno je svakom djetetu s poteškoćama osigurati asistenta u nastavi", istaknula je Lelić.

Brojne barijere
Osim ne postojanja asistenata, brojne su barijere s kojima se svakodnevno susreću djeca s invaliditetom.

"Prvi i glavni problem su predrasude na koje ta djeca nailaze.To je nešto s čime se mi stalno borimo. Potom, poteškoće u ostvarivanju prava iz oblasti zdravstva pri čemu djeca imaju određenu terapiju koja im je propisana, a roditelji nisu u mogućnosti da im istu plate jer su to mjesečni iznosi koji su preko jedne ili dvije prosječne plaće. Također, imaju dosta poteškoća prilikom ostvarivanja prava na ortopedsko pomagalo, nemaju adekvatnu socijalnu zaštitu.

Na kraju dolaze arhitektonske barijere gdje većina naših ustanova nema dizala, prilaze čak ni u bolnicama, kazalištima, a tako ni školama", dodala je Lelić. U nastojanju da se proces inkluzije u nastavi počne primjenjivati u potpunosti Koalicija Zajedno smo jači u suradnji s nevladinom organizacijom Preživjeli od mina iz Tuzle 3. veljače održat će radionicu za ravnatelje predškolskih i osnovnoškolskih institucija s fokusom na asistenciju i personalnu aistenciju.

Radionica za ravnatelje

"U okviru ovog programa rada planirano je izvršiti analizu i napraviti istraživanje po općinama HNŽ-a kojim će biti obuhvaćene sve predškolske i školske institucije. Istraživanje će se odnositi na broj djece koja pohađaju škole koje su se priključile inkluziji i da li oni imaju svog personalnog asistenta", kazala je Lelić. Ona ističe kako je inkluzivno obrazovanje pretežno vezano za terminologiju personalne asistencije. Međutim, personalna asistencija se ne veže samo za potporu u okviru obrazovanja ili školske ustanove nego je to potpora osobi s poteškoćama u razvoju tijekom 24 sata.

"Kroz ove radionice ćemo nastojati podučiti ravnatelje i na neki način skrenuti im pažnju na uvođenje i ulogu personalnog asistenta i asistenta u nastavi. Želimo skrenuti pažnju Ministarstvu obrazovanja da inkluzivno obrazovanje kod nas dobije neku vrstu revizije kako i na koji način pomoći ovoj djeci, institucijama u koje je dijete uključeno i na kraju roditeljima", poručila je Lelić.
Iako smo danima pokušavali, iz Ministarstva prosvjete HNŽ-a nismo uspjeli dobiti komentar o (ne) provođenju procesa inkluzije u školama HNŽ-a.