Mostar: U sedam mjeseci razvrgnuto 40 brakova

razvod - svađa

Podaci Centra pokazuju između ostalog da se najčešće razvode parovi koji su u dobi od 30-50 godina života. Također, u bračnoj zajednici osim kriznih godina koje su pogubne za brak, u današnjem svijetu vlada opća kriza bračnog života, neovisna o starosnoj dobi supružnika, piše Dnevni list.

Prema ovim statistikama, u odnosu na prethodnu godinu nije zabilježen ni porast niti smanjenje razvrgnutih brakova, tako da je broj razvedenih do polovice srpnja 2015. godine jednak prvoj polovici srpnja 2014. godine.

Najčešći razlozi razvoda

Supružnici u zahtjevu za provođenje postupka posredovanja prije razvoda braka najčešće navode neslaganje naravi kao glavni razlog, no tijekom provedbe ovog postupka vidljiva je kompleksna međuovisnost stvarnih uzroka koji dovode do prekida bračne zajednice, a potom i razvoda braka.

Psiholog Marko Romić naveo je za Dnevni list neke od osnovnih razloga i motiva zbog kojih se, prema njegovom iskustvu, supružnici razvode.

"Postoji nekoliko čimbenika koje ja stavljam u prvi plan. Prvo nedovoljna priprema uopće za brak i prevelika očekivanja koja vrlo brzo rezultiraju razočarenjima kad se bračni partneri susretnu sa stvarnim životom u braku. Zatim, nesposobnost uvažavanja drukčije mišljenje, stavovi a potom odsutnost želje i volje da se trpi bilo što", istaknuo je Romić.

Nedovoljno promišljanja

Često su odluke o braku, ističe Romić donesene s nedovoljno promišljanja i s nedovoljno sagledavanja općenito situacije te bez dovoljno međusobnog poznavanja partnera.

"Ekonomska situacija koja je kod nas takva kakva je, rezultira napetošću i s jedne i s druge strane, a onda se to vrlo brzo prenosi na međusobnu komunikaciju koja biva narušena i dovodi do razvoda brakova", naveo je Romić.

Također, uzimajući u obzir ovisnosti kod partnera o drogi, alkoholu i kocki koji su danas jako česti, a za koje bračni partneri, pogotovu žene često ili ne znaju ili nisu dovoljno svjesne veličine problema kad ulaze u brak krajnje najčešće rezultiraju razvodima. Većinu parova koji se odluče na razvod ne sprječavaju ni troškovi koji slijede nakon prijave postupka, jer tek nekolicina parova odustane zbog nemogućnosti plaćanja razvođenja.