Mostar: U potpunosti porušeno romsko naselje u Južnom logoru

rušenje romskog naselja
Romsko naselje u južnom dijelu grada Mostara, smješteno kod Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales", u ranim jutarnjim satima srijede je u potpunosti porušeno, po naređenju gradskih vlasti. U ovom naselju je živjelo oko 40 obitelji koje ne pripadaju domicilnim Romima, piše dnevni-list.ba.

Poduzimanje mjera

Kako je ranije najavljivano, objekti su porušeni iz sigurnosnih razloga, ali i zato što su godinama predstavljali potencijalni dom Romima koji u Mostar dolaze zbog skupljanja sekundarnih sirovina ili prosjačenja. O napuštanju ovih objekata, Romi su bili obaviješteni prethodnih dana.

Naime, u ovom naselju su bili smješteni Romi koji nemaju boravište u Mostaru, a rušenje ovih objekata, jedna je od mjera koje gradske vlasti poduzimaju kako bi riješile dugogodišnji problem u Mostaru.

Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara je izjavio kako će se u rješavanje ovoga problema uključiti i policija, koja će provjeravati da li Romi koji žive u Mostaru imaju potvrdu o prebivalište, te će im se, ukoliko je nemaju, oduzeti boravište.

Dugogodišnji problem

Naime, godinama je ovaj problem prisutan na mostarskim ulicama, a činjenice govore da se stanje samo pogoršava.

Redakciji Dnevnog lista jučer se javila djevojka koja nas je obavijestila kako je ispred fakulteta u kampusu Sveučilišta u Mostaru opkolilo troje romske djece i kazali joj: "Ako nam ne daš marku, pljunut' ćemo te!".

Djevojka je na ove riječi odgovorila da nema marku i krenula svojim putem. Krenuli su i oni za njom i jedno od troje djece ju je pljunulo. Djevojka je bila uznemirena i odlučila je pozvati nas kako bi potražila našu pomoć, ali i ukazala na to da je ovaj problem itekako prisutan u našem gradu, te da se nešto po ovome pitanju hitno mora činiti.

Ovaj slučaj nije jedini koji je zabilježen u Mostaru. Često u razgovoru s našim sugovornicima možemo čuti da su im ove riječi uputili Romi, ali zabilježeni su i slučajevi prijetnji građanima Mostara džepnim nožem (čakijom).