Mostar: U 2013. kroz zračnu luku prošlo 76.000 putnika

zračna luka mostar
Naime, u prošloj godini Zračna luka Mostar brojila je ukupno 75.000 putnika koji su kroz nju prošli, što je izniman uspjeh poslovanja. Većina tih letova bili su čarter letovi iz Italije, koja čini 95 posto prometa, piše Dnevni list.

Uspješna godina

- Možemo reći da je sezona bila uspješna i zadovoljni smo stanjem na kraju godine, kazao je Marko Đuzel, rukovoditelj Sektora prometa i sigurnosti Zračne luke Mostar.
No, unatoč činjenici kako je Zračna luka Mostar u ovim teškim vremenima podigla turizam u regiji na jednu veću razinu, i dalje su prepušteni sami sebi, jer gradske i županijske vlasti još uvijek nisu pružile konkretnu pomoć i potporu kako bi se promet Zračne luke Mostar povećao.

- Prepušteni smo sami sebi i što odradimo od toga se i financiramo za sve naše potrebe, odnosno samofinancirajuća smo institucija, jer zbog poznate situacije ne možemo računati na Grad jer nema izbora i stanje je teško. Imamo nešto malo pomoći sa strane, ali smo bez pretjeranih ulaganja došli do svog maksimuma. Ne možemo naprijed bez pomoći, a šteta bi bila da ostanemo na ovoj razini kada možemo poslovati i bolje nego sada, naveo je Đuzel koji ističe kako je Europska komisija slala svoje stručnjake na analizu u Zračnu luku Mostar te da bi se samim time mogli pojaviti i investitori koji žele ulagati, no to je za sada nemoguće dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi u vezi zemljišta na zračnoj luci i dok se ne izabere gradonačelnik.

Redovite linije

Problem se također vidi i kod redovitih linija, jer upravo zbog subvencija koje ne postoje nije moguće uvesti redovite zračne linije u Zračnu luku Mostar, nego se većinom promet bazira na čarter letovima.

- Mi možemo odmah dogovoriti redovite linije, ali bez subvencija i pomoći to je nemoguće učiniti. Poslali smo zahtjev prema županiji i čekamo odgovor u nadi da će biti pozitivan, a tim novcem bismo mogli financirati redovitu liniju, naveo je Đuzel koji ističe kako će uskoro svoje osoblje slati na školovanje u Sarajevo i Zagreb, što također sami financiraju.

- Zračni promet je komplicirana struka i samo oni koji su izravno uključeni u poslovanje, znaju kako je to raditi, a posebno u Mostaru koji je u okruženju Splita i Dubrovnika, naveo je za kraj Đuzel.