Mostar: Turistički radnici predlažu naplaćivanje ulaza u Stari grad

stari most
Smatraju da bi na taj način gradska blagajna godišnje ostvarivala milijunske prihode.

Ideja o naplaćivanju ulaza u Unesco zaštićenu staru jezgru Mostara stara je više od desetljeća, navodi FTV.

Dubrovnik na ulaznicama za gradske zidine godišnje ostvari prihod veći od dva i pol milijuna eura. Slična praksa bi bila dobrodošla u Mostaru, smatraju turistički radnici HNŽ-a.

''Ogroman izvor sredstava, nešto što bi značajno unaprijedilo blagajnu grada Mostara, što bi doprinijelo mnogim razvojnim projektima, zapošljavanju, novim radnim mjestima. I na taj problem, ne da treba razmišljati trebamo li krenuti, nego što prije krenuti. Da ne gubimo više vrijeme'', kaže za FTV Mensud Duraković, voditelj podružnice Mostar, TZ HNŽ-a.

Pored radnih mjesta, dodatni priljev sredstava bi omogućio značajan razvoj Starog grada u Mostaru.

''Samim tim, mislim da bi se unaprijedila infrastruktura Starog grada i stare jezgre. Upravo iz razloga što godinu u godinu je sve veći broj turista koji dolaze ovdje. Treba stari grad održavati, unaprjeđivati iz godine u godinu'', pojasnio je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

Turistički radnici su prezadovoljni ovogodišnjom sezonom. Gosti iz svih krajeva svijeta hvale klimu i ljepotu stare gradske jezgre, ali i cijene koje su im vrlo pristupačne. Euro ili dva više za ulaz u staru gradsku jezgru, smatraju u turističkoj zajednici ne bi predstavljao problem.

Nakon što je godinama bio destinacija tranzitnog turizma, u kojoj se turisti zadržavaju samo jedan dan, Mostar bilježi sve veći broj noćenja.

Otvara se sve više smještajnih kapaciteta, te u gradu već ima više od dvije stotine mjesta koje nude prenoćište.