Mostar: Turisti na stalnoj meti džeparoša

stari most

...potvrdilo je jučer za Dnevni list više sugovornika koji tijekom ljetne sezone rade u starom dijelu grada. Neke od napadača sami turisti ili djelatnici okolnih ugostiteljskih objekata pa i trgovaca uspiju uhvatiti dok većina njih nakon napada uspije pobjeći.

I pored upozorenja

Turistički vodiči već poznaju nekolicinu osoba, većinom romske nacionalnosti koji se prerušeni u turiste, noseći šešire i ruksake priključe većim grupama s namjerom potkradanja. Turisti unaprijed bivaju upozoreni no i pored toga se često krađa ipak dogodi.
Ajman Tojaga, konobar koji zadnje četiri godine radi kao konobar u starom gradu kaže kako se svake godine ponavlja ista priča.
„Svojim sam očima gledao kako džeparoši ulaze u turističke grupe i napadaju turiste, oduzimaju im stvari, novac i dokumente. Turisti su zapravo najugroženija grupa, jer ukoliko im oduzmu dokumente, ne mogu se vratiti u svoju državu, i tako nastaju komplikacije. Većinom je to romska populacija, koja se i ne buni ukoliko se policija pozove, naprotiv, oni su ti koji insistiraju. Policajci ih privedu, ali već narednog dana možemo ih opet vidjeti na ulicama. Po meni se Policija treba bolje organizirati, posebno u starom gradu gdje se ovakve stvari najviše događaju", smatra Tojaga.
Ermin Sarić iz Kluba skakača u vodu Mostari kaže kako se iz godine u godinu pojavljuje sve više džeparoša. „To su najčešće Romi koji su, koliko sam vidio, obučeni za takvu vrstu operiranja. Policija im ne može ništa, oni ih se i ne boje. Ovakva pojava je sramota za jedan grad koji je pod zaštitom UNESCO-a", kazao je Sarić.
Sabina Behmen radnica iz jedne od suvenirnica pokraj Starog mosta kazala je kako se svakodnevno susreće sa sličnim situacijama. „Uvijek moram jako paziti jer u meni postoji konstantan strah od krađe suvenira i nakita", ustvrdila je Sabina.

Veliki problem

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a kaže kako je veliki problem taj što su većina napadača maloljetnici koji nemaju prijavljeno prebivalište u Mostaru. Oni, prema njegovim riječima, dolaze s područja cijele bivše Jugoslavije. „Veliki su problem zakonske regulative. Mi imamo dobru suradnju s mostarskim Centrom za socijalni rad kojega u slučaju hvatanja osobe u činu krađe odmah kontaktiramo. Obzirom da se u velikoj većini slučajeva radi o maloljetnicima s drugim mjestom prebivališta i da Centar za socijalni rad nema smještajnih kapaciteta istina je da osobe bivaju puštene. To je veliki problem kojega pokušavamo riješiti s pojačanim policijskim kontrolama na frekventnim mjestima", kazao je Marić.

Turisti s kojima smo jučer razgovarali kažu kako je s problem džeparenja izražen na većini atraktivnih turističkih lokacija i da Mostar po tome nije izdvojen slučaj.
„Često putujem, bila sam nedavno u Rimu i tamo nas je vodič, kao i ovdje upozorio na džeparoše. Taj problem ide u paketu s putovanjem. Svatko zna da na frekventnim turističkim destinacijama treba paziti na osobne stvari", kazala je jučer Amerikanka Jean koja se nalazila u jednodnevnom posjetu Mostaru.

Dnevni list