Mostar: Troškovi roditelja s više djece i do tisuću maraka

Učionica
Uz kupovinu knjiga, za koje će roditelji ovisno od starosne dobi djeteta morati izdvojiti pozamašnu svotu novca, dodatni školski pribor bi mogao udvostručiti njihova izdvajanja. Iz mostarskih knjižara potvrdili su da će udžbenici za djecu koja pohađaju nastavni plan i program po hrvatskom jeziku ove godine biti iz tri izdavačke kuće i to: Izdavačka kuća Alfa, Znanje i Školska naklada. Učenici će uz kupljene knjige koje koštaju od 13 do 15 KM morati kupiti i radne bilježnice koje se kreću po cijeni od 10 KM. Za knjige iz stranih jezika, roditelji će dodatno morati izdvojiti 16, 50 KM. Jedna od djelatnica u mostarskoj knjižari istaknula je kako knjige za prvašiće sveukupno izađu do 100 KM. Za učenike drugog razreda udžbenici zajedno s radnim bilježnicama koštaju oko 230 maraka,a udžbenici i radne bilježnice za treći razred koštaju oko 240 maraka. Cijena udžbenika s dodacima za četvrti razred je skoro ista kao i za treći. Cijena udžbenika za starije razrede raste ovisno o broju predmeta, a za one koji pohađaju osmi i deveti razred potrebno je izdvojiti i do 400 KM. Mnogi roditelji izrazili su negodovanje i zbog toga što se u školama autori udžbenika svake godine mijenjaju, pri čemu knjige nakon završenog razreda postanu neupotrebljive.

Troškovi preko 1000 KM

Katarina P. iz Mostara ima troje djece koji pohađaju osnovnu školu. Ona je istaknula kako priprema djece pred nastavu iziskuje mnogo novca, a i sama će ove godine potrošiti najmanje tisuću maraka kako bi djeca dostojanstveno započela školsku godinu.
"Zaista je teško s obzirom da imam troje djece. U slučaju da uspijem iskoristiti rabljene knjige opet ću morat potrošiti najmanje tisuću maraka. Jedno dijete polazi mi u šesti razred, dok će drugi krenuti u sedmi. Mlađe dijete vjerojatno neće moći iskoristiti udžbenike od starijeg sina, iako pohađaju istu školu jer različiti nastavnici ne koriste iste izdavače, što nam još više otežava situaciju", istaknula je Katarina. Ona je navela i to kako se djeca trude da čuvaju knjige, ali da su one loše kvalitete i da do kraja godine, iako su kupljene nove budu, već raspadnute.

Novi autori

Cijene udžbenika za djecu koja rade po bosanskom planu i programu nismo mogli saznati jer su iz obližnjih knjižara naveli kako udžbenici još nisu stigli. Lejla J. čije dvoje djece pohađa nastavu po bosanskom planu i programu smatra da će cijene ostati približno iste kao i prošle godine.
"Ako ne dođe do povećanja cijena, onda će udžbenici koštat otprilike kao i prošle godine. Ja za svojih dvoje djece moram izdvojiti oko 700 KM kako bi ih opremila u školu. Za naš standard je to jako puno", istaknula je Lejla. Prema njezinim riječima događa se ne tako rijetko da, iako roditelji kupe sve potrebne knjige, pojedini nastavnici u zadnji čas promijene autore knjige.
"Sramota je da u ovakvim okolnostima u državi i teškoj ekonomskoj situaciji svake godine dolazi do promjene autora knjiga. Za ovakvo što trebalo bi se pod hitno pronaći neko rješenje", dodala je Lejla.
Roditelji iz HNŽ-a, već duži niz godina alarmiraju nadležne da se usuglase oko udžbenika te da jedno izdanje knjige vrijedi najmanje pet godina. Podsjetimo, o navedenom problemu još prošle godine razmatrala je Vlada HNŽ pri čemu su se složili o problemu s izdavanjem i upotrebom udžbenika u osnovnim i srednjim školama HNŽ. Vlada je tim povodom zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, da odmah, u suradnji sa Zavodom za školstvo i Pedagoškim zavodom, pristupi izradi Nacrta zakona kojim će se urediti ova oblast. Unatoč našim pokušajima, jučer nismo uspjeli stupiti u kontakt ni s kim iz Ministarstva obrazovanja tko bi nam mogao kazati kada će Nacrt biti stavljen u dalju proceduru.

Cijene pribora za školu

Pored troškova za knjige, roditelji moraju izdvojiti i dodatne novce za dječji pribor. Obzirom da je početak školske godine, većina djece požele nove ruksake, a cijena istih, ovisno od brenda koji žele kreće se od 50 do 100 KM. Bilježnice, koje su neizostavni dio školskog pribora kreću se od 0,80 feninga do 6 KM. Cijene olovki kreću se od 0,50 feninga do 3 KM, a cijene gumice od 0,50 do 2 KM. Ako se ipak odlučite za pernicu napunjenu priborom, to će koštati i do 30 KM, ovisno od količine pribora koji se nalazi u njoj.

Dnevni list