FOTO  Mostar: Tribine Istinom do pomirbe Značaj istraživanja totalitarnih sustava i suočavanje s prošlosti

Mostar, javna tribina

Poziv javnosti upućen je ispred udruge „Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama" u BIH koji su organizatori tribine pod nazivom „Istinom do pomirbe" a koja će se održati u nedjelju 12.veljače u Franjevačkom samostanu Mostara (sala pod zvonikom). Na tribini će nastupiti: Hrvoje Mandić, s temom "Hercegovački franjevci i spašavanje žrtava ustaških progona u Mostaru 1941-.1945.", Dražen Barbarić, s temom "Političko ideološki aspekti stradavanja hercegovačkih franjevaca" i Ivo Lučić, s temom "Značaj istraživanja totalitarnih sustava i suočavanje s prošlosti".

Program će voditi predsjednica Udruge Anita Martinac, koja će tom prigodom i predstaviti Udrugu. Naime, ovo je mlada Udruga sa vrlo jasnim programskim ciljevima koji se temelje na Rezoluciji Vijeća Europe br. 1096 o „Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima" od 27. lipnja 1996. godine, Rezoluciji Vijeća Europe br. 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima" od 25. siječnja 2006. godine, Rezoluciji Europskog parlamenta o "Europskoj savjesti i totalitarizmu" od 2. travnja 2009. godine, Deklaraciji Hrvatskog sabora o "osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine" od 30. lipnja 2006., te Rezolucije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH "o osudi totalitarnih režima" iz 2006. (Sl. n. FBiH, br. 44/06).

Suorganizatori tribine „Istinom do pomirbe" su: Vicepostulatura postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće i Franjevački samostan Mostar.
Sutradan, u ponedjeljak 13. veljače, najavljena je tribina od nazivom „Značaj suočavanja s prošlošću" s početkom u 11.00, u amfiteatru Filozofskog fakultetu u Mostaru na ovu će temu Ivica Šarac, Ivo Lučić, Dražen Barbarić i Franjo Boras, nekadašnji širokobriješki gimnazijalac, žrtva komunističkog sustava i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH, održati predavanje za studente i ostale zainteresirane.
Organizator ove tribine je Filozofski fakultet a suorganizatori Prirodno-matematički fakultet i Udruga Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama.