Mostar: Tri osobe previjane zbog ujeda pasa na Buni, pitanje dana kada će čopor napasti i djecu

Buna, psi, psi, Mostar
Isti se okupljaju u čopore, bude ih i po 6-7, a ordiniraju na relaciji Namex - Osnovna škola Marina Držića Buna. Do sada djecu nisu napadali, no jesu odrasle osobe, te je nekoliko takvih napada zabilježeno i u lokalnoj ambulanti, pričaju nam roditelji koji su potpisivali i peticiju i tražili sustavno rješavanje ovog problema.
Napali i djelatnicu ambulante

Da je ugriza bilo više, a čak tri osobe su bile na previjanju zbog ugriza pasa, potvrdili su nam jučer i u ambulanti Buna. I ne samo da su intervenirali zbog ugriza pasa, već nam kažu da je i njihova djelatnica nedavno doživjela napad pasa na relaciji ambulanta -Namex, te se jedva obranila od ugriza. Upravo tu relaciju svaki dan prelaze i mališani koji se boje otići po sendvič, te su nam roditelji i fotografirali čopor pasa na spomenutoj dionici. Da bi spriječili da njihova djeca postanu žrtve lutalica, kojima se redovito pridruži i nekoliko lokalnih pasa puštenih s lanca, roditelji, osobito prvačića, djecu za ruku vode do ulaznih vrata. Nije to ništa manja briga ni nastavnicima, koji svaki veliki odmor provode u dvorištu škole, upravo pazeći na sigurnost djece.
Ravnateljica Osnovne škole Marina Držića Buna Inge Bevanda kaže da je sigurnost djece prioritet, te da se cijelu školsku godinu provode aktivnosti kojima je cilj upravo zaštititi djecu. Ističe da su po ovom pitanju poduzeli što god su mogli kao škola, pa čak organizirali i radionice za djecu da ih se poduči kako se ponašati u blizini pasa.
Komunalno više ne sklanja pse - žive

Također su u suradnji s mjesnom zajednicom nastupali prema gradskim vlastima i nastojali riješiti taj problem, no zapravo je problem što se Gradska uprava više ne bavi lutalicama.

Šef Službe za komunalne poslove i okoliš Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, Stjepan Šaravanja ističe da Grad ne provodi više nikakve aktivnosti po pitanju pasa lutalicajer za to nema resursa. Trenutačno samo uklanjaju pregažene i uginule pse.
Upitan tko onda djeluje po tom pitanju, Šaravanja odgovara - nažalost nitko! Iz udruženja za zaštitu životinja koja djeluju na području Grada saznajemo da ni oni nisu nadležni za ovu problematiku. Ističu da su oni nevladin sektor, a ovo je gradski i komunalni problem. Napušteni psi, koje su neodgovorni vlasnici oduvijek ostavljali na Buni, već su u nekoliko navrata napadali odrasle osobe, samo je pitanje dana kada će njihova žrtva postati i neko dijete. Iskrena su nadanja da se neće čekati i taj dan da se ovo pitanje riješi, prije nego postane problem.

K.Perić/Dnevni list