Mostar: Svijeće ispred Kosače za žrtve Križančeva Sela

Troplet

U organzaciji HKZ Troplet u Mostaru su večeras upaljene svijeće za žrtve zločina u Križančevom Selu nadomak Viteza, za ubijenoga vozača konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, Antu Vlaića i preminule sudionike Konvoja.

Služena je i sveta misa u mostarskoj Katredrali na tu nakanu, a svijeće su zapaljene na Trgu hrvatskih velikana ispred HD H.S. Kosača u Mostaru.

Na početku sv. mise don Luka Pavlović je ukratko rekao najvažnije činjenice o konvoju spasa Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu i o strašnom zločinu nad Hrvatima Križančeva Sela, zločinu za koji nitko nije odgovarao. Posebno je naglasio da Hrvati Mostara ovom misom i paljenjem svijeća iskazuje istinsko zajedništvo s Hrvatima Lašvanske doline. Nakon što su upalili svijeće okupljeni su se, predvođeni don Lukom, pomolili za pokojne.

Podsjetimo, u Križančevom Selu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Hrvatima u tom mjestu kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. godine u akciji "Krvavi Badnjak". Zločin nad 64 hrvatska branitelja i civila najveće je stratište Hrvata u BiH koje nije kazneno procesuirano ni pred Haškim tribunalom, a ni Sudom BiH u Sarajevu.

U napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a, međutim, kasnije se ustanovilo kako je taj broj porastao na 64 budući da je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulica pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom. Za nešto manje od dva mjeseca, pod pritiskom UNPRFORA-a njihova mrtva tijela su vraćena u plastičnim vrećama UNCHR-a, izamasakrirana. O stupnju ozljeda tih, trideset razmijenjenih Hrvata, najbolje svjedoči činjenica kako je dr. Tibold koji je vršio identifikaciju izgubio svijest.

HKZ Troplet