FOTO  Mostar: Susret za svećenike - župnike

caritas, Mostar, susret
...je od 2. do 4. ožujka 2015. u Mostaru organizirao izobrazbu za svećenike- župnike koji su zainteresirani za uspostavu i razvoj župnih Caritasa. Tema susreta je bila "Župni Caritas - identitet i djelovanje". Cilj ovog susreta je osnaživanje svećenika za promicanje i razvoj župnih caritasa.
Susret je organiziran u Caritasovoj Kući susreta Emaus, u Potocima kod Mostara, a okupio je 40ak sudionika, svećenika - župnika, kao i volontera i djelatnika Caritasa iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom mons dr. Franje Komarice, Predsjednika Caritasa BK BiH. U svom uvodnom obraćanju Biskup Komarica je podsjetio na Apostolsko pismo pape emeritusa Benedikta XVI. „Intima Ecclesiae natura" - Duboka narav Crkve, u kojemu se pruža cjelovit i sveobuhvatan pravni okvir uređenja organiziranih oblika službene djelatne ljubavi Crkve, te poziva na odgovornost biskupa za formaciju crkvenih karitativnih djelatnika na različitim razinama. Podsjetio je da je Krist tamo gdje je prava, kršćanska ljubav to jeste gdje je Caritas na djelu, te pozvao sve sudionike da se svakodnevno trude imati Krista djelotvornog i spasavajućega u svojoj sredini. Trudimo se činiti Caritas, pozvao je Biskup Komarica.

Okupljene svećenike iz regije pozdravio je i ravnatelj Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, dr. don Ante Komadine, a susretom je moderirao mons. Bosiljko Rajić, direktor Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Uvodno predavanje pod nazivom "Teologija i pastoral milosrđa" je održao vlč. dr. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije, koji je u svom predavanju istaknuo da je župni Caritas pastoralno tijelo župne zajednice čiji je zadatak animirati, koordinirati, promovirati i svjedočiti djelotvornu ljubav. Caritas je treća grana pastorala uz katehezu i liturgiju, koji pomaže Crkvi i kršćanima živjeti zapovijedi ljubavi, istakao je vlč. dr. Šimić.

Drugog dana susreta sudionici su imali priliku sudjelovati na predavanju na temu "Identitet i glavne uloge župnog Caritasa " kojaga je predvodio vlč. Matej Kobal, ravnatelj Caritasa Koparske biskupije, zatim „Sedam principa socijalnog nauka Katoličke Crkve" i Motu proprio pape Benedikta XVI "Služenje ljubavi" kojega je održao mag. Bogdan Vidmar iz Koparske biskupije.
Sudionicima su predstavljeni i primjeri dobre prakse i dobro razvijenih župnih Caritasa, prvenstveno primjer Župe sv. Ivana Apostola Evanđeliste čije je djelovanje predstavio don Mladen Šutalo, kao i primjer župnog Caritasa Šabac kojkega je predstavio njegov direktor Miroljub Nikolić.

Koncem susreta sudionicu su posjetili projekte i ustanove Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan u Mostaru.

Susretu su nazočili i predstavnik Catholic Relief Services (CRS-a) za BiH, predstavnik Caritasa Italiana, zatim direktori nacionalnih Caritasa uključenih u regionalni projekt razvoja župnih Caritasa i volonterijata iz BiH, Srbije, Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnik Caritasa Slovenije i Caritasa Kosovo. Nacionalni ravnatelju su iskoristili prigodu i za organiziranje svog redovitog susreta na kojem se raspravljalo o postignutim rezultatima u prethodne dvije godine, ali i planovima za budućnosti.