Mostar: Studentske avanture vratile se u grad

Dolaskom studenata iz raznih gradova Mostar je ponovno živnuo i još jednom osjetio mladenački duh grada koji neko vrijeme nije bio prisutan. Mostarske visokoobrazovne institucije, Sveučilište i Univerzitet Džemala Bijedića Mostar, imaju nešto više od dvadeset tisuća postojećih studenata, a svake godine taj se broj povećava. Većina tih studenata nije iz Mostara, pa se dolazak itekako osjetio.

Život grada

U grad je tako ponovno došao veliki broj studenata iz svih dijelova BiH, ali i Hrvatske te drugih susjednih zemalja, koji studiraju u Mostaru. Ovih dana tako je nakon ljetne stanke ponovno započela studentska godina, odnosno jesenski ispitni rokovi za sve studente koji studiraju u Mostaru. Ponovno su, također, puni i mostarski stanovi koji se iznajmljuju, jer studenti ubrzano traže stan za boravak u Mostaru. Sve to nagovješćuje ponovni život u gradu Mostaru, jer je studenata uistinu puno i može se s pravom reći kako je Mostar studentski grad. Gradske ulice ponovno su tako prepune mladih ljudi koji s bilježnicama, skriptama i indeksom šeću gradom. Osim toga, puni su i ugostiteljski objekti koji su neizostavna relacija svakog studenta kao i fast foodovi koji su namijenjeni studentskoj populaciji. Ponovno su tako živnuli i noći klubovi gdje su počele prve gužve povratkom studenata. Nestrpljivi stanodavci, vlasnici ugostiteljskih objekata i ostali koji su željno iščekivali studente sada su konačno došli na svoje jer su isti ponovno okupirali grad te još jednom pokazali kako Mostar živi nakon povratka tih studenata kojih je pun grad. Unutar kampusa Sveučilišta ponovno se stvorila gužva veselih lica koja su se vratila sa svojih odmora, starim prijateljima i svakodnevnim druženjima koja imaju prilikom svog boravka u Mostaru. Nove studentske avanture tako su se ponovno vratile u grad, a tim i sam život u gradu Mostaru koji je u ljetnom razdoblju bio zapušten jer se na ulici i nije moglo vidjeti baš puno ljudi. Tek pojedinci koji bi prošli Rondoom. Danas je slika malo drukčija jer su terase caffe barova pune, a ulicama se primjećuju osmijesi i užurbani koraci studenata koji odlaze na fakultet. Idućih devet mjeseci Mostar je ponovno dobio novu dušu mladosti i veselja koju će ovaj grad zadržati do početka ljeta.

Dolazak brucoša

Za neko vrijeme u gradu će se također pojaviti i nova lica, odnosno brucoši čija akademska godina započinje za manje od mjesec dana. Tada će grad biti bogatiji za oko 7000 brucoša koji će također utjecati na živahnost u ovom gradu. Studenti tako ponovno nagovješćuju vrijeme kada grad diše punim plućima.

Dnevni list