Mostar: Studentima mjesečno potrebno 700 do 800 maraka

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Na nekima od fakulteta čak postoji i "cjenik usluga". Roditelji više ni sami ne znaju kako omogućiti djetetu da studira jer je iznos koji trebaju izdvojiti za školovanje zaista prevelik. Osim toga, sve više studenata odustane od fakulteta nakon određenog vremena, a jedan od razloga leži i u financijama.
Različita iskustva

Isto tako velik broj studenata dolazi iz Hrvatske studirati upravo u Mostar. Za njih je to možda još veći trošak jer osim školovanja moraju platiti i stanarinu, režije i hranu čije se cijene posljednjih godina također povećavaju. Život studenta iz Hrvatske na kraju mjeseca zna preći u zaista velik trošak. Naime, prosječna cijena stanarine iznosi oko 200 maraka, režije oko 100 maraka, hrana i ostale potrebe 100 maraka i dodajući džeparac, ta svota na kraju mjeseca može se popeti i do 700 - 800 maraka, ne gledajući cijenu školovanja.
- Školarina malo i jest skupa, ali s obzirom na Dubrovnik odakle dolazim, ovdje je školovanje prihvatljivije, kao i cijene smještaja i hrane koje su po meni za sada povoljne, rekla je Dora Bijač, jedna od studentica na Sveučilištu u Mostaru kojoj su jedan od razloga studiranja u Mostaru bili i troškovi života koji za nju i nisu preskupi kada ih uspoređuje s Hrvatskom.
S njezinim mišljenjem složit će se većina studenata iz Hrvatske, jer po pitanju standarda života, cijene su za njih ovdje puno povoljnije. No, s njima se ne slažu studenti iz Mostara koji, iako žive sa svojim obiteljima, i dalje imaju previsoku cijenu školovanja.
- Mi smo možda u maloj prednosti što se tiče smještaja, jer živimo kod kuće, ali svejedno je preskupo za standard života kojim se ovdje živi. Jedan od roditelja mi je umirovljenik čija je mirovina manja od cijene jednog semestra mog fakulteta. Isto tako ne znam zašto je cijena školarine toliko velika jer mi nije jasno što je sve uključeno u tu školarinu koja iz godine u godinu raste, kazala nam je Mirjana Groznica, studentica iz Mostara koja smatra da dio problema leži u stipendijama.
- Toliko se ljudi prijavi za stipendije, ali ipak te stipendije na kraju odu u ruke onih studenata koji su imali "veze" kako bi ih dobili, iako roditelji tih studenata zapravo mogu financirati svoju djecu, a i to je jedan od problema, smatra ova studentica.

Školarine se povećaju

Groznica dijeli mišljenje većine studenata sa Sveučilišta u Mostaru koji ne znaju kako će svoje studiranje dovesti kraju jer im se školarine iz godine u godinu povećavaju. Na fakultetima se počinje naplaćivati sve što se može, a nekadašnja cijena školarine po semestru koja je znala iznositi 600 maraka danas se penje i do 800. Iako je Mostar postao studentski grad i sve više studenata se odlučuje za studiranje upravo ovdje, pitanje je vremena do kada će roditelji moći financirati svaku uslugu na fakultetu.

Dnevni list