Mostar: Studenti su tijekom rujna vratili živost gradu, što li tek slijedi u listopadu?

Gradom se mogu sresti i malo stariji školarci; njihov put vodi do jednog od nekoliko mostarskih fakulteta. Mostarske visokoobrazovne institucije, Sveučilište i Univerzitet, imaju više od dvadeset tisuća studenata, a svake godine taj se broj povećava. Za njih su u tijeku ispitni rokovi, a tu su i neke druge obveze.

Stari i novi studenti

U Mostar stižu mladi ljudi iz svih krajeva BiH, ali i oni izvan nje, posebice iz Republike Hrvatske. Dok jedan broj studenata pokušava ostvariti uvjet za upis u novu akademsku godinu, budući brucoši koji se nisu uspjeli upisati u srpanjskom razredbenom roku, to pokušavaju realizirati u rujanskom. Na Sveučilištu je ostalo još mjesta, na većini fakulteta. U prvom tjednu rujna predane su prijave, a u drugom su obavljeni ispiti i rezultati su već poznati. U tijeku su i upisi onih koji su položili razredbeni ispit. Neki od fakulteta već imaju listu polaznika u akademskoj 2012./2013. godini, koja je objavljena na oglasnim pločama fakulteta, te na njihovim web-stranicama. Početak listopada je i početak akademske godine, a Mostar će postati bogatiji za skoro 7000 brucoša koji će također utjecati na živahnost u ovom gradu. Većini od njih, nakon okončanog upisa, glavna je preokupacija osigurati kako-tako adekvatan smještaj, a o polaganju prvih, ili pak zaostalih ispita, brinut će se naknadno. 
Studentska situacija u Bosni i Hercegovini je takva da ne postoji dovoljan broj domova, pa su mnogi primorani potražiti smještaj po privatnim stanovima koje nerijetko moraju skupo plaćati.

Skupi smještaji

Dok se ne izgradi novi, luksuzno opremljen studentski dom od 300 apartmana koji zajedno imaju 800 ležajeva, za mostarske studente na raspolaganju su dva doma. Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže sa skromnih 400 ležaja, a studenti Univerziteta ‘Džemal Bijedić' na raspolaganju imaju tek dva adaptirana paviljona sa 60 ležaja. Dakle, samo oni najsretniji i najbolji mogu steći privilegiju života u domu koji i nije toliko jeftin koliko bi trebao biti. Mostarski studentski dom koji uključuje usluge smještaja i obroka mjesečno će se plaćati 145 konvertibilnih maraka. Činjenicu da veliki broj studenata treba smještaj i krov nad glavom tijekom svog obrazovanja vlasnici nekretnina jako dobro su iskoristili te svoje stanove studentima iznajmili po vrlo visokim cijenama. Da im je pri postavljanju kriterija samo nebo bilo granica, najbolje svjedoči podatak da se za život u jednosobnom stanu, čak i preko malih oglasa, traži čak i 700 maraka, što je na razini prosječne plaće u Bosni i Hercegovini.

vecernji.ba