Mostar: Što je stan bliže fakultetu, cijena najma stana je ‘paprenija’

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
Toliko, naime, Mostar ima studenata, od čega ih preko 15 tisuća studira na Sveučilištu u Mostaru, a preko šest tisuća na Univerzitetu "Džemal Bijedić"

Mjesec rujan je nastupio, a s njim polako u studentski grad Mostar pristižu i studenti iz raznih gradova BiH i okolice Mostara. Iako, prema neslužbenim rezultatima popisa stanovništva, u Mostaru živi nešto više od 111 tisuća stanovnika, devet mjeseci u godini grad na Neretvi brojčano naraste za preko 20 tisuća ljudi. Toliko, naime, Mostar ima studenata, od čega ih preko 15 tisuća studira na Sveučilištu u Mostaru, a preko šest tisuća na Univerzitetu "Džemal Bijedić".

Oni studenti koji nisu iz Mostara i koji u naš grad pristignu kako bi se obrazovali, tijekom ljeta su u potrazi za adekvatnim smještajem, koji će im tih devet mjeseci, koliko borave u gradu u kojem studiraju, tijekom godine biti dom.

Cijene i ponuda

Obzirom na smještajne kapacitete u studentskim domova, mali broj njih uspije osigurati smještaj u jednom od njih, dok ih većina za vrijeme boravka u Mostaru živi u unajmljenim sobama, garsonijerama, stanovima ili privatnim kućama, što najmodavcima osigurava dodatne mjesečne prihode.

Za 165 maraka studenti u Studentskom domu u zapadnom dijelu grada, imaju i smještaj i hranu i pokrivene režijske troškove, dok se cijene najma soba, stanova i kuća kreću od 300 do 800 maraka, ovisno o kvadraturi i komforu.

U sastavu Univerziteta "Džemal Bijedić" funkcionira Studentski dom kao organizacijska jedinica. Cijena za smještaj u domu iznosi 150 maraka mjesečno, a u cijenu su uračunata dva obroka, ručak i večera i svaka soba ima kupaonicu.

Kada su u pitanju cijene najma stanova ili kuća za studente, cijene iz godine u godinu se u Mostaru povećavaju, a cijena najma sobe ili stana za studente je veća ukoliko je stambena jedinica što bliže fakultetu.

Kada se sagledaju cijene od prije dvije godine, o čemu je pisao i Dnevni list, osjetna je razlika u odnosu na ovu godinu, i to u povećanju.

Stanovi u Student City-ju u Mostaru koštaju od 500 KM mjesečno, pa naviše. Najam jednosobnih stanova, koji su malo udaljeni od sveučilišnog i univerzitetskog centra, iznosi od 300 do 350 KM. Tu se ponegdje mogu pronaći i stanovi čiji najam iznosi 250 KM. Oni stanovi ili sobe, koji su bližu Sveučilištu i Univerzitetu, koštaju od 400, do 500 KM, pa i naviše, poput naselja Zalik pored Univerziteta, ili naselja oko Sveučilišta, kao što su stambene jedinice u Ulici kralja Zvonimira, Ulici hrvatske mladeži i druge.

Cijene i ponuda su raznovrsne, no, oni studenti koji nisu u mogućnosti izdvajati velike cifre za kiriju, oni će zasigurno smještaj pronaći podalje od fakulteta, jer je jeftini, a Mostar nije veliki grad, pa malo šetnje neće naškoditi nikome.

Prijevoz

Mostar, grad koji je poznat po velikom broju studenata, autobusnim linijama je povezan sa svojim okolnim gradovima iz kojih dolaze studenti na Sveučilište u Mostar i Univerzitet "Džemal Bijedić".

Studenti koje kilometri dosta dijele od Mostara nalaze se u težoj situaciji, što se tiče plaćanja autobusnih karata, stoga lakši način vide u stalnom boravku u Mostaru. Studenti koji se pak nalaze bliže Mostaru koriste čak i osobne automobile pa im je stanovanje u Mostaru samim time suvišno.

Mostarsko Sveučilište je jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, a na njemu studiraju mladi iz cijele BiH, od Orašja do Neuma. Na Univerzitet "Džemal Bijedić", također, pristižu mladi iz cijele BiH, ali i susjedne nam Hrvatske. Kako je grad na Neretvi godinama rastao ka ‘studentskom središtu', dobio je epitet ‘studentski grad', i zasigurno da trebamo biti ponosni što se mladi iz cijele naše domovine, pa i susjednih zemalja obrazuju upravo u našem gradu.

S.P. Dnevni list