FOTO  Mostar: Spaljen Uhljeb (Stranke) Budžetić

Mostar, karneval, centar 2

Prije samog spaljivanja, mostarski mališani mogli su uživati u predstavi i igrama za djecu te krofnama koje je podijelila Baba Mačkaruša, a birane su i najbolje maske s bogatim nagradama.

Kako su naveli organizatori, na sjednici održanoj 8.2.2010.g. u optužnici napaćenog puka Centra 2, rektuma Europe, protiv Uhljeba (Stranke) Budžetića¸votočka 3, Kaznenog zakonika Republike Centar 2, donosi poetski transparentnu presudu:

KRIV JE!

Uhljeb (Stranke) Budžetić i osuđuje se na kaznu samospaljivanja ekološkim drvenim žigicama u duhu lijepe naše španjolske inkvizicije 9.2.2016.g. na Trgu Buka i Maškara u Centru 2.

Pouka o pravnom pamtilijeku: Okrivljeni ima pravo žalbe dogodine!

OBRAZLOŽENJE

Ne budi nas zvuk
u našem Mostaru
to je sada muk
što prikriva prevaru!

Ni svijetlo to nije
što buđenjem vlada
i ono se krije
u sljepilu grada.

Miris iz pekare
zorom nas vreba
to stranke stare
proizvode Uhljeba.

Zbog našeg nespavanja
koje dušu mori
uzrok toga stanja
nek u vatri gori.
Predsjednik
Najljepšeg suda Centra 2
Cigo Mostarski

Organizarori su pojasnili i tko je uhljeb: Uhljeb - uhljebiti - postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju ili radno mjesto osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti.

Uhljebljivanje se može vršiti na svim razinama - od državnih do lokalnih javnih institucija, od agencija do upravnih, odnosno nadzornih odbora u javnim institucijama i tvrtkama u vlasništvu tijela javne vlasti.

Uhljebljivanje se može vršiti postavljanjem uhljeba na postojeća radna mjesta ili izmišljanjem novih radnih mjesta.

Uhjebljivanje se može i formalizirati. Formalizacija uhljebljivanja najčešće se provodi kroz službeni natječaj ili javni poziv u kojem se traže ili vrlo općeniti uvjeti - pa se kandidat/kinja kojeg/koju se unaprijed želi izabrati na to mjesto i legalno može na to mjesto zaposliti - ili vrlo specifični uvjeti prilagođeni upravo kandidatu/tkini kojeg/koju se želi zaposliti.

Prilikom uhljebljivanja irelevantni su drugi kandidati, njihova stručna sprema, radno iskustvo ili preporuke.

Uhljebljenje se može vršiti i bez provedenog natječaja, imenovanjima (od strane gradonačelnika ili općinskog načelnika, raznoraznih premijera, ministara, predsjednika entiteta ili članova državnog predjsedništva).

Ono što je zajedničko svim vrstama uhljebljivanja je kako za zapošljavanje ili postavljanje na neku poziciju nisu presudni kriteriji stručnosti, iskustva i interesa, već pozicija moći uhljebljivača koji postavljanjem uhljeba po rođačkoj, prijateljskoj ili stranačkoj liniji gradi svoju klijentelističku mrežu dužnika i/ili glasača, ili doprinosi snazi svoje mreže (čitaj: stranke).

Program je nastavljen maskenbalom u caffe baru Fenix.