Mostar: Skandal u gimnaziji, zbog hrvatskog jezika djeca moraju kod psihijatra

...u savladavanju gradiva iz materinjeg jezika završavaju u bolnici.
Ovo su nam javili zabrinuti roditelji učenika koji su stječući znanje u najstarijoj mostarskoj školi s epitetom tvrđave znanja doslovno oboljeli.
- Nigdje nema na svijetu nego kod nas da djeca mogu savladati sve predmete, ali ne materinji jezik, zajednički je stav roditelja koji su godinama bezuspješno upozoravali na taj problem.

Traume učenika

Roditelji tvrde da su u više navrata pozivali inspekciju u tu školu, ali ravnateljica Ankica Čović, kako naglašavaju, uvijek staje na stanu profesora i nikad nije pogledala stvarni problem učenika u toj školi, koji je iz godine u godinu veći.
Da je situacija zaista alarmantna, najbolje govori podatak da je iz hrvatskog jezika ove godine
palo 24 posto učenika. Od 76 gimnazijalaca koji se obrazuju po hrvatskom planu i programu, njih 18 nije savladalo materinji jezik. Tako je u IV. A palo troje učenika, u IV. C 5, a u IV. B čak 10 učenika, dok je po bosanskom planu i programu iz materinjeg jezika na kraju godine zabilježena stopostotna prolaznost učenika. Sve ovo dodatno je naljutilo roditelje, koji su odlučili sve iznijeti javnosti.
- Iako sam kćerku već ispisao iz te škole, želim da se problem riješi radi novih generacije koje dolaze i reputacije gimnazije u kojoj sam se i sam obrazovao, rekao je jedan od roditelja.
Najgora je od svih, kako ističu roditelji, profesorica Zorka Srdić, koja ponižava i omalovažava učenike te ih prilikom ispita svojim arogantnim ponašanjem zbunjuje, ismijava pred kolegama govoreći im stvari koje pedagog ni u ludilu ne smije izgovoriti.
- Djeca zbog nje imaju želučane probleme, glavobolju, a što je najgore, nekoliko ih je psihički oboljelo, rekao je jedan od roditelja koji je želio ostati anoniman s obzirom na osjetljivost priče.
O svemu tome od ravnateljice Ankice Čović nismo uspjeli doznati ništa, jer je promijenila broj telefona. Njezin kolega Bakir Krpo samo je kratko kazao da iz materinjeg jezika nitko nije pao od učenika po bosanskom planu i programu i da probleme s hrvatskim jezikom koji su vidno alarmantni on ne želi komentirati, jer nisu u njegovoj ingerenciji.

Nerješiv problem

-Profesori su u toj školi zaštićeni kao polarni medvjedi, kazao je izvor iz bivšeg školskog odbora te gimnazije navodeći da je Zorka Srdić pred mirovinom i da joj nitko ništa ne može. Neki su roditelji, kako se ističe, tražili pomoć u Ministarstvu obrazovanja i Zavodu za školstvo, ali sve je to na kraju ipak bilo bezuspješno.
Problem koji je uzeo maha, tvrde roditelji, nije uspio riješiti ni sam gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je svoje dijete upravo zbog hrvatskog jezika ispisao iz te škole i upisao u privatnu gimnaziju, kao što su uradili i neki od članova školskog odbora te gimnazije.
O cijeloj problematici nismo uspjeli doznati stav same profesorice Srdić, jer unatoč brojnim pokušajima nismo došli do njezinog broja, a u Gimnaziji Mostar su na kolektivnom odmoru.

Dnevni list