Mostar se preko zračnih linija povezuje s 50 gradova u Europi

Zračna luka Mostar
Naime, čelni ljudi BH Airlinesa ponudili su da Zračna luka Mostar postane alternativna zračna luka Međunarodnom aerodromu Sarajevo, odnosno da se uspostavi zračna linija između Mostara i Sarajeva koja bi Mostar povezala s oko 50 destinacija u Europi. Letovi iz Mostara bili bi ranojutarnji, a cijena karata za europske destinacije koštale bi putnike iz Mostara isto kao i putnike iz Sarajeva, piše Vecernji list.

Mostar - Rim

Također, planirano je da Mostar od idućeg ljeta bude povezan s Rimom minimalno tri puta tjedno, odnosno, zrakoplovi koji bi iz Sarajeva polijetali za Rim zaustavljali bi se u Mostaru kako bi preuzeli putnike. Ipak da bi se cijeli projekt realizirao, potrebna će biti i pomoć mostarske gradske Uprave. Naime, BH Airlines uvjetuje ovaj plan potporom gradskih vlasti do trenutka kada bi ove zračne linije postale samoodržive. Ono što su predstavnici BH Airlinesa zatražili od Grada Mostara i Zračne luke Mostar jeste da ih u prvoj godini oslobode naplate određenih pristojbi te da jednim dijelom participiraju u operativnim troškovima, prije svega u smještaju posade zrakoplova te u troškovima dijela goriva po rotaciji. Prosjek troškova za gradsku Upravu po jednom letu bi bio oko 2.000 eura u prosjeku. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je tijekom jučerašnje sjednice rekao kako ovakvi troškovi predstavljaju preveliko opterećenje za gradski proračun, ali kako očekuje i pomoć viših nivoa vlasti u ostvarivanju ovoga projekta. Također, nije isključeno da će dio subvencija za ove troškove snositi i općina Čitluk, kao lokalna zajednica koja bi trebala imati najviše koristi od uspostave ovih zračnih linija. Naime, očekuje se kako će u početku upravo hodočasnici koji idu u Međugorje koristiti ove zračne linije. Predstavnici Zračne luke Mostar i gradski vijećnici iskazali su zadovoljstvo i zainteresiranost spomenutom inicijativom te su pozvali i ostale institucije u Hercegovini ali i u FBiH da se njoj pridruže jer, kako su istaknuli, ovo nije samo interes Mostara, već i ostalih hercegovačkih općina, županija te turističkih zajednica.

Pregovori traju

- Mi smo u pregovorima s BH Airlinesom naglasili kako očekujemo da bi prometne veze s Rimom, Frankfurtom i Bečom bile isplative i na tome se intenzivno radi. Na pragu smo dogovora i o tome da Mostar bude alternativna zračna luka za Sarajevo, a ne Beč kao što je to bilo do sada. To znači kako bi u slučaju nesreća, magle ili drugih smetnji zrakoplovi slijetali u Mostar. Već dugo se borimo za ovaj projekt i nadam se kako će sporazum biti postignut na obostrano zadovoljstvo - rekli su jučer predstavnici Zračne luke Mostar. Pored ovoga, Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojilo odluku o privremenom financiranju Grada Mostara za prva tri mjeseca iduće godine u iznosu od 7,9 milijuna KM. Gradski vijećnici nisu raspravljali o ovoj odluci, već su je samo usvojili nakon što je gradonačelnik Ljubo Bešlić obrazložio svoj prijedlog ove odluke.