Mostar se igra sa elementarnim ljudskim pravima djece

Vojno, djeca, prosvjed, škola, Ljubo Bešlić, prijevoz učenika, Mostar, Smeće, prijevoz učenika, Mostar, djeca rast, škola, Mostar štrajk, štrajk, škole, prijevoz učenika, autoprijevoz
Iako su bili pozvani svi predstavnici gradske i županijske vlasti, oni se nisu pojavili. U Ministarstvu obrazovanja tog kantona napominju da se problem neće riješiti bez odluke Skupštine o izmjeni zakona o osnovnom obrazovanju. Ako se problem ne riješi uskoro, i skupština HNŽ-a ne promjeni zakon, roditelji djece najavljuju nove prosvjede, javlja dopisnik BHRT-a.

Vanja Marić iz Žitomislića, četrnaesti dan je u iščekivanju dobrih vijesti za sina Milana koji ide u 5 razred osnovne škole na Buni. Sastanak sa gradonačelnikom Mostara i danas je propao, problemi nisu riješeni, a Vanja i njen sin i dalje će zajedno obnavljati gradivo kod kuće. Smatra da se Grad Mostar igra sa elementarnim ljudskim pravima djece, pravom na obrazovanje.

"Ja smatram da oni imaju rješenje, pa tako i za ovaj. Djeca su već toliko izgubila gradiva, sa sinom radim, ali teško", kazala je Marić.

Ustavni sud FBiH je donio odluku prije skoro dvije godine da prevoz učenika mora biti u nadležnosti HNŽ-a, ali do danas ta odluka nije prošla skupštinsku proceduru.

U ministarstvu obrazovanja HNŽ-a kažu da gradonačelnik Mostara manipulira roditeljima i da ih bez osnova šalje na adresu ministarstva.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić očekivao je predstavnike žuapnije i političare, ali se oni danas nisu pojavili na sastanku sa roditeljima.

Roditelji su razočarani političarima i nije im jasno zbog čega su svi gluhi na njihove probleme. Pojedine prigradske škole su i zatvorene.

Skupština HNŽ-a zakazana je za 4. veljače, kada se očekuje da će se Odluka Ustvanog suda FBiH implementirati kroz izmjenu Zakona o osnovnom obrazovanju HNŽ-a, a samim tim bi se i riješilo financiranje prijevoza učenika. Ako ne bude rješenja, 6. veljače roditelji su najavili blokadu prometnica.