Mostar se igra sa elementarnim ljudskim pravima djece

31.01.2014

Još jedan sastanak roditelja djece koja ne idu u školu u HNŽ-u i gradonačelnika, nije urodio dogovorom.

Iako su bili pozvani svi predstavnici gradske i županijske vlasti, oni se nisu pojavili. U Ministarstvu obrazovanja tog kantona napominju da se problem neće riješiti bez odluke Skupštine o izmjeni zakona o osnovnom obrazovanju. Ako se problem ne riješi uskoro, i skupština HNŽ-a ne promjeni zakon, roditelji djece najavljuju nove prosvjede, javlja dopisnik BHRT-a.

Vanja Marić iz Žitomislića, četrnaesti dan je u iščekivanju dobrih vijesti za sina Milana koji ide u 5 razred osnovne škole na Buni. Sastanak sa gradonačelnikom Mostara i danas je propao, problemi nisu riješeni, a Vanja i njen sin i dalje će zajedno obnavljati gradivo kod kuće. Smatra da se Grad Mostar igra sa elementarnim ljudskim pravima djece, pravom na obrazovanje.

"Ja smatram da oni imaju rješenje, pa tako i za ovaj. Djeca su već toliko izgubila gradiva, sa sinom radim, ali teško", kazala je Marić.

Ustavni sud FBiH je donio odluku prije skoro dvije godine da prevoz učenika mora biti u nadležnosti HNŽ-a, ali do danas ta odluka nije prošla skupštinsku proceduru.

U ministarstvu obrazovanja HNŽ-a kažu da gradonačelnik Mostara manipulira roditeljima i da ih bez osnova šalje na adresu ministarstva.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić očekivao je predstavnike žuapnije i političare, ali se oni danas nisu pojavili na sastanku sa roditeljima.

Roditelji su razočarani političarima i nije im jasno zbog čega su svi gluhi na njihove probleme. Pojedine prigradske škole su i zatvorene.

Skupština HNŽ-a zakazana je za 4. veljače, kada se očekuje da će se Odluka Ustvanog suda FBiH implementirati kroz izmjenu Zakona o osnovnom obrazovanju HNŽ-a, a samim tim bi se i riješilo financiranje prijevoza učenika. Ako ne bude rješenja, 6. veljače roditelji su najavili blokadu prometnica.

Tagovi: Mostar škola djeca

loading...