Mostar: Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2016

sajam srednjih škola, Mostar

Ove godine Vijeće mladih Grada Mostara u partnerstvu s Gradom Mostarom i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž-e, u suradnji s Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, srednjim i osnovnim školama, Privrednom/Gospodarskom komorom Grada Mostara, u sklopu obilježavanja međunarodne tjedna tolerancije, tradicionalno organiziraju Sajam srednjih škola. Sajam srednjih škola - Mostovi prijateljstva ove godine se realizira uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tome ove godine u Sajmu sudjeluju sve srednje škole sa područja HNKŽ, Gimnazija Ljubuški kao i sve osnovne škole sa područja Grada Mostara. Kao i svih prethodnih godina i ove godine Sajam se realizira uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, Ureda u Mostaru.

Sajam se priprema i realizira tijekom cijele godine, a završni dio projekta se realizira u pravilu u trećem tjednu mjeseca studenoga, u sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna tolerancije.

Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suživota, promoviranje suradnje i komunikacije u Gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola odnosno ponude Grada Mostara kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora i učenika osnovnih i srednjih škola, koje obrazuju učenike po jezično različitim nastavnim planovima i programima.
U Sajamskim aktivnostima sudjeluje oko 2500 učesnika, od čega preko 1000 učenika osnovnih škola sa područja Grada, njihovi nastavnici, roditelji, ravnatelji osnovnih škola, preko 1000 učenika srednjih škola, njihovi profesori, direktori/ravnatelji srednjih škola, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, dekanica i osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, dekanica i osoblje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studenti pravnih fakulteta iz Mostara, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Svi oni na najljepši mogući način, svako u okviru svojih mogućnosti, s puno ljubavi, zalaganja i međusobne suradnje realiziraju sajamske aktivnosti.

Završne aktivnosti Sajma srednjih škola Grada Mostara - Mostovi prijateljstva se održavaju u vremenu od 8. do 21. studenoga 2016. godine:

08.11. Priprema portfolio prezentacija na temu „Prevencija nasilja kroz njegovanje kulturno-povijesnog naslijeđa", održana je u vremenu od 10 do 14h u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade FBiH;
14.11. Priprema štandova, od 10 do 15h, Kongresna dvorana u zgradi Vlade FBiH
14.11. Prvi dan Europskog parlamenta mladih, u vremenu od 10 do 15h, svečano  otvaranje u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta;
15.11. Sajam srednjih škola Grada Mostara, u vremenu od 9 do 17h, Kongresna  dvorana u zgradi Vlade FBiH;
16.11. Europski parlament mladih-drugi dan, u vremenu od 10 do 14,30h, Pravni  fakultet Sveučilišta u Mostaru;
17.11. Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije", u vremenu od 11 do 14 , prostorije Koledža ujedinjenog svijeta;
17.11. Party za srednjoškolce, OKC Abrašević;
21.11. Svečana ceremonija i izložba učeničkih radova, s početkom u 12h, u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade Federacije BiH.

O SAJAMSKIM AKTIVNOSTIMA

U sklopu Sajma srednjih škola - Mostovi prijateljstva 2016, mješoviti timovi učenika iz srednjih škola sa srodnim zanimanjima/smjerovima, a jezično različitih nastavnih planova i programa, te učenici osnovnih škola jezično različitih nastavnih planova i programa, uz potporu profesora mentora, istraživali sa na temu "Prevencija nasilja kroz njegovanje kulturno-povijesnog naslijeđa". Ovu Sajamsku aktivnost koordinirali su Pedagoški zavod i Zavod za školstvo Učenički timovi su rezultate svog rada predstavili na portfolio prezentacijama koje će biti izložene na svečanoj ceremoniji 21.11.2016.g.

U utorak, 15.11.2016.g. na Sajmu srednjih škola Grada Mostara, u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade Federacije BiH, sve srednje škole sa područja Grada Mostara /19 javnih i 3 privatne/, će se predstaviti s informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koristeći štandove predviđene za tu svrhu. Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, taj dan će posjetiti štandove srednjih škola te se informirati o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Kako bi učenici završnih razreda iz prigradskih naselja imali priliku doći na Sajam za njih je osiguran prijevoz. Prilikom posjete Sajmu svaki učenik završnog razreda osnovne škole će dobiti Informator - knjižicu s informacijama o ponudi srednjih škola s područja Mostara.

U sklopu Sajma srednjih škola - Mostovi prijateljstva ove godine se organizira Europski parlament mladih Mostara, kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Europe. Najznačajniji cilj organizacije je promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode. Regionalni forum je događaj koji predstavlja simulaciju rada Europskog parlamenta u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara. Održavanje Foruma je planirano kroz dvodnevne aktivnosti, kako bi se sam sadržaj približio učenicima, koji će obavljati dužnost „parlamentaraca". 14.11.2016. godine je svečano otvaranje u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta, na kojem će sudjelovati 40 mostarskih srednjoškolaca. Srednjoškolci, raspoređeni u četiri odbora, radiće na pripremi rezolucija. Certificirani članovi Europskog parlamenta mladih, koji imaju iskustva u prethodnim forumima će obavljati funkciju mentora svakog odbora, i usmjeravat će „parlamentarce" na pisanje rezolucije. 16.11.2016.g. je druga faza Europskog parlamenta, sama simulacija, na kojoj će učenici nastupiti kao zastupnici, a održat će se u amfiteatru Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Značajna sajamska aktivnost svakako je Kviz «Obrazovanje bez diskriminacije» u kome sudjeluju sve srednje škole iz Hercegovačko-neretvanske županije i Gimnazija Ljubuški. U svim srednjim školama su se održala školska natjecanja na ovu temu. Dva najbolja učenika iz svake od škola su članovi mješovitih timova za finalni Sajamski kviz, koji će se održati 17.11.o.g. u Mostaru, u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta. Zavod za školstvo i Pedagoški zavod su koordinirali ovu sajamsku aktivnost. Tri pobjednička tima će biti prikladno nagrađena.

Molimo medije da u utorak, 15. 11. o.g. u 12 sati posjete Sajam srednjih škola Grada Mostara.
U tom terminu Sajam će posjetiti: Gradonačelnik Mostara s suradnicima, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-e Rašid Hadžović sa suradnicima, premijer HNŽ Nevenko Herceg, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Ćemalović Dilberović s suradnicima, predstavnici Pedagoškog zavoda, Zavoda za školstvo, Privredne/Gospodarske komore Grada Mostara kao i direktori svih osnovnih i srednjih škola s područja Grada Mostar.
Tom prigodom, u 12 sati, održat će se konferencija za medije na kojoj će se obratiti predsjedavajuća Vijeća mladih Grada Mostara Maida Bešo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, premijer HNŽ Nevenko Herceg, kao i predstavnik Privredne/Gospodarske komore Grada Mostara.