Mostar: Roditelji tvrde da je dijete s Down sindromom izbačeno, ravnateljica vrtića sve demantira

sat kodiranja, Sunčani most, Sunčani most, Mostar, vrtić
 Roditelji djeteta inicijala P.M. tvrde kako su njihovo dijete iz vrtića izbacili pod izlikom njegova „agresivnog ponašanja". Oni to smatraju nedopustivim jer vrtić kojega je dijete pohađalo u svome nazivu nosi riječ „Inkluzivni". Biljana Čelan, ravnateljica vrtića je u jučerašnjem demantiju navedenog teksta odbacila sve navode roditelja izbačenog djeteta okarakteriziravši ih u cijelosti neutemeljenim.

Neuspjeli pokušaji

Podsjetimo, do cijelog spleta događaja došlo je nakon što je roditeljima malodobnog dječaka P.M. nakon tri godine pohađanja stigla obavijest da dijete više ne može pohađati ovaj vrtić. Najveći problem, kažu roditelji izbačenog dječaka za njih predstavlja što je P.M. u školskoj 2015/2016 trebao krenuti u prvi razred. Međutim, roditelji su od Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara, dobili odobrenje odgađanja polaska u prvi razred. Preporučeno im je da dijete provede još jednu godinu u vrtiću, kako bi bio spreman za prvi razred. Iako su imali svu potrebnu dokumentaciju od Službe da dijete nastavi pohađati vrtić roditelji su, tvrde još jednom naišli na odbijenicu iz Sunčanog mosta. Kako navodi portal Diskriminacija.ba majka i otac malog P.M. s potvrdom o odgodi polaska u prvi razred otišli su u vrtić prvog lipnja i upisali opet dijete u isti vrtić.
"Već 18. lipnja, ravnateljica nam je rekla da dijete više ne dovodimo, jer je agresivno. Dva dana prije toga (16. i 17.), ona ga je snimala mobitelom i to joj služi kao dokaz o agresivnosti našeg djeteta", rekla je majka malog P.M. Roditelji kažu kako su se obratili Ministarstvu obrazovanja znanosti, kulture i sporta HNŽ-a. 31. kolovoza prošle godine zakazan je zajednički sastanak roditelja, ravnateljice vrtića i predstavnika ministarstva, a pozvan je i predstavnik Institucije ombdusmena. Na sastanku su se prema tvrdnjama roditelja pojavili svi osim ravnateljice vrtića Biljane Čelan. Istog dana, roditelji su od Ministarstva prosvjete HNŽ dobili dokument, kojim se nalaže kontinuitet uključivanja u predškolski odgoj njihova djeteta. Također, preporučeno im je da se ponovo obrate ravnateljici u nadi da se cijeli slučaj riješi mirnim putem. Slijedeći se preporukama Ministarstva roditelji su se još jednom obratili ravnateljici Čelan. Tvrde da su i tada spriječeni vratiti dijete u vrtić.

Slučaj pred sudom

Roditeljima dječaka su slučaj predali na Općinski sud Mostar. Dok se čeka da sudski proces krene dječak ne ide u vrtić nego ostaje kući.
Ravnateljica vrtića Biljana Čelan u izjavi za Dnevni list istaknula je kako je pogođena cijelim ishodom slučaja te kazala kako je medijski preneseno niz neistinitih navoda.
"Naime, pred Općinskim sudom u Mostaru u tijeku je parnični postupak i iz razloga visoke profesionalnosti i činjenice da se radi o malodobnom djetetu, neću iznositi pojedinosti iz istog. Ovdje me prije svega rukovodi interes malodobnog djeteta koga želim u svakom slučaju zaštititi, ali s obzirom na to da sam ravnateljica vrtića, te štitim i interese ostale malodobne djece koja borave u vrtiću, demantiram u cijelosti tekstove koji su prethodno napisani. Posebno želim napomenuti da ovaj vrtić radi po najvećim mogućim standardima, te da je u svom radu postizao i postiže izuzetno dobre rezultate. Prvi je vrtić u BiH koji je prije 13 godina počeo provoditi inkluzivni program na način da je u svaku odgojnu skupinu svake godine uključeno po dvoje djece s teškoćama u razvoju. Od osnutka vrtića do danas kroz naš program prošlo je 35 djece s najrazličitijim teškoćama, uključujući i djecu sa sindromom Down", istaknula je Čelan. No, da u slučaju ima niz nejasnoća i prekršenih osnovnih prava, potvrdio je Ahmet Salčin, pravnik iz organizacije Vaša prava BiH, koji vodi ovaj slučaj i zastupa roditelje maloljetnog P.M. Salčin ističe da je u ovom slučaju dovoljno to što je postupak istraživanja izvršila Institucija ombudsmena BiH, kao središnja institucija za zaštitu od diskriminacije.
"Ostale pojedinosti o slučaju javnosti će biti poznate naknadno. Optužnica je podnesena krajem prošle godine. Mi još nismo dobili odgovor na tužbu niti znamo kad će biti pripremno ročište, tako da ne bih ništa govorio po ovom pitanju dok ne krene sudski postupak.Gledajući u pravnom smislu, u cijelom slučaju prekršeno je mnogo osnovnih prava, ali još je rano za iznošenje bilo kakvih izjava i otkrivanje nekih stvari. Sve ovo je prema mom mišljenju preuranjeno, ali zasigurno da će svi biti upoznati sa detaljima slučaja kad bude vrijeme za to", istaknuo je Salčin.
U lavinama komentara na društvenim mrežama posebno je uočljivo što nema negativnih komentara niti jednog roditelja čije je dijete pohađalo ili pohađa ovaj vrtić. Dapače, svi oni koji su na bilo koji način bili povezani s vrtićem Sunčani most puni su hvale za osoblje ove ustanove i kvalitetu usluge koja se unutar nje pruža malim korisnicima.

Dnevni list