Mostar: Recite od čega su nam djeca umrla

Mostar, djeca rast, bolnica, bebe, Mostar, bebe, SKB Mostar, bebe, bolnica, BIH, smrt bebe

...obitelji ih pozivaju da jasno kažu od čega su sve tri bebe preminule, ako, kako tvrde uzrok nije klebsiella pneumonija. Iz Sveučilišne kliničke bolnice osim informacije da bakterija nije prouzročila smrt triju beba, drugih detalja nisu davali, a pozvali su se na Zakon o zaštiti pacijenata, piše Dnevni list.

Međutim, roditelji tih istih pacijenata traže da im se kaže prava istina o smrti njihove djece-dvojice dječaka, koji su trebali biti drugo dijete u obje obitelji.

Nalaz pokazuje bakteriju

Obitelji preminulih beba stupile su i u međusobni kontakt, te su ustrajne u zajedničkom traženju istine o smrti njihove djece. Roditelji bebe preminule 21. kolovoza su prije dva dana preuzeli bebino otpusno pismo, a nakon više čitanja na temelju istoga se ne može ustanoviti točan uzrok smrti.

Tek u dijagnozi se može pročitati da je beba imala sepsu. Roditelji bebe preminule 16. kolovoza dobile su otpusno pismo, gdje je u zaključku navedeno da je uzrok smrti fulminantna sepsa. Otac te bebe tvrdi da je inzistirao na bakteriološkom nalazu, te ga je i dobio, pa je i u otpusno pismo naknadno uneseno da je beba imala bakteriju klebsiella pneumonija, no i dalje je kao uzrok smrti navedena sepsa.

Za razliku od njih, roditelji dječaka preminulog 21. kolovoza nisu u posjedu bebina bakteriološkog nalaza, ali su uvjereni da je beba imala bakteriju, te će tražiti da im se isto dostavi. Roditelji bebe iz Drvara, koja je preminula prije pet dana tražili su obdukciju, te se nadaju da će im ona donijeti istinu o smrti prvog djeteta kojeg su tako željno čekali čak 11 godina. Druge dvije obitelji nisu željele obdukciju.

Iz bolnice sve negiraju 

Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna preminule tri bebe. Roditelji misle da bi im djeca i danas bila živa da se nisu zarazila bakterijom klebsiella pneumonija, koja je po njihovu vjerovanju dovela do sepse i smrti njihove djece. Iz bolnice su jučer pak kategorično kazali da bakterija nije uzrok smrti beba. Iz SKB-a Mostar su, nakon teksta u Dnevnom listu, medijima poslali informaciju da bebe nisu preminule od bakterije. Konkretno, za bebu preminulu 16. kolovoza naveli su da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti, a za bebu preminulu 10. rujna da je imala niz komplikacija. Navedimo još i to da je na otpusnim pismima djece koja su preminula sredinom kolovoza, kao razlog premještaja na pedijatriju navedeno jačanje novorođenčeta.