Mostar: Raspisan Poziv za predlaganje programa iz oblasti kulture

stari most
...za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine raspisao je Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio programa projekta "Mostar EPK 2024".

Grad Mostar je zajedno s Forumom 2024, neformalnim tijelom koje okuplja djelatnike iz kulture, poduzeo niz aktivnosti u pripremi kandidature među kojima je izrada kulturnog programskog koncepta koji se temelji na temama interkulturalnost, reurbanizacija, migracije i inovacije, objedinjenih u okviru krovnog slogana kandidature "Obala budućnosti".

Namjera je od Mostara stvoriti prostor kojeg će oblikovati dinamika i otvorenost, a u kojemu će kultura imati transformativni učinak na svijest građana, društvene odnose, ali i na fizički izgled grada.

"'Obala budućnosti' snažno simbolizira namjeru da se okrenemo budućnosti te predstavlja metafizičku obalu zajedničke kreacije i zajedničkih vrijednosti. Želimo sadržaje 'Obale budućnosti' sukreirati uz sudjelovanje građana, osluškujući njihove potrebe i projekt 'Mostar EPK 2024' učiniti inovativnim, afirmativnim i smionim s mogućnošću otvaranja mentalnih i prostornih horizonata. Kroz ovaj projekt želimo se jače vezati i s našom dijasporom, otvoriti teme koje će im približiti Mostar, a Mostaru približiti iskustva života u europskim društvima", priopćili su organizatori.

Grad Mostar u projekt "Mostar EPK 2024" ulazi zajedno s regijom Hercegovine. Mostar je gospodarsko, kulturno, sveučilišno središte regije koja svojom raznolikošću i bogatom prirodnom i materijalnom baštinom čini jednu prirodnu cjelinu.