Mostar: Radost i uzbuđenje na licima prvašića zbog prvog susreta sa školskim klupama

torba, školska torba, težina, Mostar, škola, školski pribor , Vlada HNŽ, Trebinje
...dok su učenici koji pohađaju škole u kojima se nastava izvodi po bosanskom planu, zbog vjerskog praznika Kurban bajrama, u školske klupe sjeli dan kasnije, odnosno danas.

Naime, na području Mostara, u školsku godinu 2017./2018. upisano je 998 prvašića, od toga 550 po hrvatskom i 448 po bosanskom nastavnom planu i programu.
Dobrodošlica

Prvi dan škole uvijek sa sobom nosi pregršt uzbuđenja kako za učenike i roditelje tako i za učitelje. Često se i onima kojima je škola posao, a posebice školarcima, događa da noć prije prvoga dana nove školske godine ne mogu dugo zaspati; tisuće misli u glavama usmjerene u istom pravcu, a to je početak nastave.

Naime, početak školske godine iznimno je značajan za sve, a posebice za one koji po prvi puta sjedaju u školske klupe, pa tako fotografiranje sa svojim mališanima roditelji nisu propustili ispred njihove prve obrazovne ustanove, koje će se bez sumnje čuvati među najljepšim sjećanjima, jer polazak djeteta u školu je nešto najljepše i najvažnije, kako za mališane, tako i za njihove roditelje.

Učitelji, učiteljice i nastavno osoblje poželjeli su dobrodošlicu i uspješan početak školske godine svim školarcima te su im, na prvom susretu nakon ljetnog raspusta, poručili kako im je škola drugi dom, jer će tu stjecati znanja i vještine, nove prijatelje, ali i smjernice za daljnji život.

U povodu početka nove školske godine, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara sa suradnicima posjetio je Osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića.

Na prigodnoj svečanosti gradonačelnik Bešlić obratio se djeci, te roditeljima i učiteljicama i učiteljicama, zaželjevši im svima uspješan početak nove škole godine, posebice za njih 52 koji kreću prvi razred.

Darija Stojčić, ravnateljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, pridružila se čestitkama, te ovom prigodom zahvalila gradonačelniku Bešliću i Gradu Mostaru na dosadašnjoj konkretnoj potpori u cilju stvaranju boljih uvjeta za odvijanje nastave za 493 učenika, koliko ih pohađa nastavu u ovoj gradskoj školi u jednoj smjeni.
Mjere zaštite MUP-a HNŽ

Obzirom da je nova školska godina krenula, policijske uprave i policijske stanice MUP-a HNŽ-a će poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pravcu zaštite djece, kao najugroženije kategorije sudionika u prometu na cestama, priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

Početkom svake nove školske godine na prometnicama se pojavljuje nekoliko stotina novih školaraca od kojih se neki prvi put susreću sa brzim automobilima, motociklima, pješačkim prijelazima, semaforima i sl. Najugroženija skupina su učenici prvih razreda.

U cilju stvaranja što povoljnijih uvjeta za sigurnost učenika u prometu, posebno najmlađih, policijske uprave će osigurati intenzivnije poduzimanje mjera i radnji policije u blizini škola, na raskrižjima gdje učenici prelaze cestu, te na mjestima gdje pješački prijelazi nisu regulirani semaforima.

MUP HNŽ je, također pozvao medije da pojačaju svoje aktivnosti u smjeru zaštite najmlađih učesnika u prometu, te apelira na vozače motornih vozila da maksimalno budu oprezni (ali i strpljivi) na cestama koje se nalaze u blizini škola, navodi se u priopćenju.

Dnevni list