FOTO  Mostar: Radionica konzervacija

radionica, Mostar

Voditeljica radionice je bila mr. Azra Bečević - Šarenkapa, viši konzervator iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.
„Konzervacija je jedan od, po mom mišljenju, najbitnih aspekata muzeologije. Konzervacija u svim svojim aspektima preventivne i aktivne konzervacije omogućava zaštitu i produženje vijeka trajanja muzejskih predmeta. Jedan od glavnih ciljeva radionice je bio približavanje konzervacije studentima arheologije i povijesti umjetnosti." navodi Azra.

U prvom dijelu predavanja predstavljene su definicije konzervacije, objašnjene su metode određivanja starosti predmeta, razne vrste analiza i stanja predmeta, kao i upoznavanje sa agentima propadanja muzejskih zbirki. Drugo dio predavanja je podjeljen na predstavljanje anorganskih i organskih materijala, načina proizvodnje, propadanja i zaštite. Osim toga studenti su imali priliku da pogledaju materijale koji se koriste za pakovanje muzejskih predmeta, alata koji se koriste u konzervaciji kao i uzoraka keramike, stakla, drveta, tekstila i dr.

„Radionica je podržana od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i ovom prilikom im se zahvaljujemo što su prepoznali vrijednost našeg projekta, te važnost konzervacije za našu struku i napredovanje iste." rekla je Dijana Krešić, organizatorica radionice.