FOTO  Mostar - Puštena u rad mjerna postaja za mjerenje onečišćenja zraka

Mostar, mjerna postaja, Mostar sveučilište
...tog sveučilišta mjernu postaju s uređajima za mjerenje koncentracije ozona, dušikovih oksida i krutih čestica prašine u zraku. Tom prilikom obavljeno je i prvo službeno očitovanje koncentracije štetnih plinova i čestica prašina u zraku.

Svečanim puštanjem u rad te mjerne postaje čija vrijednost iznosi 30 000 maraka, na mostarskom Sveučilištu započinje kontinuirano praćenje koncentracije štetnih tvari u zraku koje su posljedica gospodarskog razvoja.

Po riječima prorektora Čolaka, ova mjerna postaja je prava takve vrste u Hercegovini i među rijetkima u BiH, odnosno one postoje još jedno u Sarajevu, Tuzli i Zenici.

"Samim time ovo je jako značajan čin ne samo za Sveučilište u Mostaru već i za cijeli Mostar i regiju", istaknuo je Čolak.

Dodao je kako današnji događaj predstavlja još jedna dokaz da Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, a ujedno i Sveučilište u Mostaru, ne rade samo na edukativnom i znanstvenom dijelu, već usko surađuju s gospodarstvom u projektima ovakve vrste koji predstavljaju veliko značenje za širu društvenu zajednicu.

Uređaja za mjerenje koncentracije ozona dušikovih oksida i čestica prašine u zraku svojim radom doprinosi sprječavanju i ublažavanju mogućih štetnih posljedica onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje i okoliš. Nabavu tog uređaja financiralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, dok je displej za očitovanje izmjerenih koncentracija kupljen sredstvima Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Današnjoj svečanost, uz ostale, nazočili su dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Zoran Primorac i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

(Fena)