Mostar: Punih 60 godina u skladnom braku!

dijamantni pir, Mostar
Naime, ovaj bračni par je u nedjelju 5. veljače na misi u Župnoj crkvi Krista Dobrog Pastira u Cimu, proslavio "dijamantni pir", odnosno 60. obljetnicu svog braka. Nakon svete mise, supružnici su nastavili slavlje u obiteljskom domu uz krugu obitelji i prijatelja.

Život je kao rijeka, teče, teče..., nezaustavljivo. Šezdeset godina njihovog braka jednostavno je prohujalo. Nekada, dok su bili mladi, činilo im se da je 60 godina života već duboka starost, a oni su upravo doživjeli šest desetljeća braka.

Njihov bračni put započeo je zapravo na blagdan Svijećnice, 2. veljače davne 1957. godine, no slušajući „dijamantne supružnike" kako se živopisno sjećaju detalja svog svečarskog dana, ta godina se i ne čini tako daleka.

Veselo uz najdraže

U današnje vrijeme jubilej je to koji zaslužuje iskrene čestitke. Stoga prvo pitanje slavljenicima nametnulo nam se samo od sebe, a to je koji je ‘recept' sretnog i dugovječnog braka.brak

Poštovanje, ljubav i sloga su recept za dug i sretan brak i oni tako žive punih 60 godina.

Najosnovnije je, kažu, cijeniti jedno drugo ali i obitelji iz kojih dolaze. Ističu kako ništa ne bi mijenjali, da im u životu danas ništa ne nedostaje, a trude se da se s godina što bolje nose. Poželjeli su svima da ovako budu sretni u životu uz poštovanje svoje djece i obitelji.

Iako sa po osam desetljeća na leđima, Anica i Stanko na svojem dijamantnom piru djelovali su poput mladenaca. Veselo uz svoje najdraže i pjesmu slavili su 60 godina braka.

Ipak, dug je put valjalo prevaliti od vremena kada je Stanko po mladu Anicu išao sa svatovima na konjima do ovoga u kojem još uvijek pokušava shvatiti što to ima toliko zanimljivo u tim mobitelima u koje svi neumorno zure po cijele dane.

Kao i većina obitelji poniklih s hercegovačkog krša, Anica i Stanko su imali nimalo lagan život gdje su obrađujući zemlju, sadeći duhan i radom u rudniku privređivali hranu i sve potrebno za svoju obitelj. Međutim, ljubav, vjera, upornost, djeca koja slušaju, dobro uče, pomažu koliko znaju i koliko mogu, sve te nevolje i probleme stavljali su u drugi plan.

Tri kćeri i dvojica sinova bili su njihova snaga i radost koja je svemu davala smisao i volju za dalje. Danas ih pored petero djece uveseljava i petero unučadi te jedna praunuka, a kažu da ih njihovo društvo pomladi i skreće misli sa svega lošeg. Nakon toliko godina zajedništva, neke stvari se ne mijenjaju, te Stanko i dalje svakodnevno provodi vrijeme u svojoj bašči, a Anica drži ta tri stupa kuće i obitelji te svojim najmilijima kuha najukusnija tradicionalna jela, dok štogod vremena provede i za svojom šivaćom mašinom.

Slaveći ovaj značajan datum, sretni supružnici Ljubić su iskazali sreću i zadovoljstvo, što su nakon šest desetljeća "izveli na pravi put" djecu i unuke, za što su zahvalni dragom Bogu.

Dijamantni mladenci

Da je život bajka, nije, no ovo dvoje dijamantnih mladenaca i dalje tvrde da se uz vjeru, trud i međusobno poštovanje sve životne nedaće mogu podnijeti, a najbolji dokaz njihovih riječi jesu osmijesi koji nakon toliko godina ne silaze s njihovih lica.

Za kraj su nam kazali kako su s djecom, vrijednom i poštenom, i poštovanom u radnim i životnim sredinama, s njihovim bračnim partnerima i njihovom djecom, s unucima i praunucima, bogati i sretni ljudi.

Dnevni list