Mostar: Psi lutalice siju strah po gradu

...problem, pogotovo što su sve češće na njihovoj meti ljudi. Pitanje je dana kada će jedan takav napad imati fatalne posljedice.
- Psi lutalice šeću u skupinama po ulici i ne izgledaju bezopasno. Posebno smo u strahu za djecu koja su krenula u školu, a ni one najmlađe više sa sigurnošću ne možemo izvesti do parka da se igraju, kaže stanovnica Mostara.
I dok građani apeliraju da se psima lutalicama mora stati ukraj, nadležni odgovaraju da se s tim problemom nije jednostavno boriti.
Kratkotrajno rješenje

Prema riječima Esada Pobrića direktora JP Komunalno Mostar, ekipa koja radi na terenu svaki dan obilazi potencijalna mjesta gdje bi se mogli nalaziti psi lutalice te ukoliko nađe neke od njih, vrši sterilizaciju.
- Nakon što se ti psi steriliziraju te obilježe, ponovo se vraćaju na mjesto na kojem su pronađeni, s obzirom da nemamo gdje drugdje s njima jer u Mostaru ne postoji azil za životinje. Tako da se u biti samo kratkotrajno riješi taj problem i ponovo se sve vrti u krug, kazao je Pobrić. Posebno ističe kako ono što je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja predvidio iziskuje velika sredstva, a ovo poduzeće to nije u stanju osigurati.
- Mi radimo onoliko koliko je to u našoj moći i ne možemo preko toga. Kada bi postojao azil, sve bi bilo mnogo lakše, istaknuo je Pobrić. Također ističe kako će problem postati još ozbiljniji nego što je sada, ukoliko se ne nađe uskoro neko adekvatno rješenje za životinje.

Uzrok problema

Udruženje građana protiv okrutnosti nad životinjama "Prijatelji" Mostar se zalaže za otklanjanje uzroka problema pasa na ulici. Kroz svoje projekte edukacije djece u školama i građana na ulicama i osnivanjem časopisa žele skrenuti pozornost javnosti, ali i svih vlasnika i ljubitelja životinja na uzrok i rješenje problema napuštenih životinja.
Nizom akcija vršena je i sterilizacija pasa lutalica. Ipak, veliki je broj onih koji bi mogli prenijeti virusne bolesti i parazite, a agresivnost pasa rezultira traumama kod ljudi, naročito djece.
No, za sve to nisu krivi psi, već oni koji donesu zakon, a ne primjenjuju ga. Koliko će se još čekati na azil za pse lutalice, nitko ne zna.

Dnevni list