FOTO  Mostar: Prosjaci trgaju rukave turistima i trče za njima kako bi zaradili

Mostar, prosjaci, Mostar, prosjaci, prosjaci, Mostar, romi, Bosna, Hercegovina, poplave, Mostar, prosjaci, problem

Svakodnevni prosjaci, većinom romske populacije, mogu se sresti u svakom dijelu grada Mostara. Iako zimi naviknuti na njih, ljeti ti prosjaci strancima, odnosno turistima stvaraju određenu dozu straha. Turistička sezona prosjacima je dobra upravo zbog zarade, ali predstavlja užasnu sliku grada Mostara.

Užasna situacija

U ponedjeljak se tako ispred franjevačke crkve okupilo oko petnaestak prosjaka romske populacije koji su, kako oni znaju reći, "obavljali posao". Možda i ne bi bilo problema i intervencija policije da ispred franjevačke crkve nije prošao veći broj turista. Prosjaci koji su se za vrijeme izleta turista nalazili u njihovoj blizini trgali su ih za rukave i trčali za njima da im se da nešto novca. Policija je tada izišla na teren i privela tu djecu, ali nikakve oblasti nemaju da nešto učine po tom pitanju.
- U ponedjeljak smo sklonili djecu s ulice te kontaktirali Centar za socijalu skrb, ali oni ništa ne čine po tom pitanju. Nemoćni smo jer se radi o maloljetnicima, kazao je Ferdo Zovko, inspektor za javni red i mir MUP-a HNŽ-a.

Upravo je policija ta koju svakodnevno građani Mostara obasipaju pozivima kako bi uklonili prosjake s ulice. No budući da se većinom radi o maloljetnicima, policija je po tom pitanju nemoćna i sve što mogu napraviti jest pozvati Centar za socijalnu skrb koji se treba pobrinuti za tu djecu.
Problem prosjačenja odavno je aktualan u Mostaru, ali i BiH, te se ništa ne čini po tom pitanju kako bi ta djeca dobila adekvatnu skrb te kako bi se netko pobrinuo za njih.

- Započela je školska godina, a ta su djeca još uvijek na ulici i nitko ne poduzima ništa da se takva situacija promjeni, kazao je Zovko.
Svakodnevno se tako mogu sresti prosjaci na raznim lokacijama u gradu Mostaru. Osim što ih se po danu može vidjeti na Rondou, Bulevaru, cijelom Starom gradu, nije rijetka pojava, posebice u ova ljetna vremena, da ih se može vidjeti kako na kartonskim kutijama spavaju na Starom mostu ili pak ispred brojnih ugostiteljskih objekata ili suvenirnica u Starom gradu. Sve to zgražava turiste kojih ih u strahu, ali i tuzi gledaju kako prose gradom.
- Prosjačenje u Mostaru je svakodnevno i ništa se ne čini po tom pitanju. Osim prosjaka koji su tu lokalni, u posljednje vrijeme dolazi sve veći broj prosjaka iz raznih gradova BiH upravo u Mostar, kazao je Zovko.

Ti prosjaci u Mostar dolaze kako bi "odradili svoj posao" te prikupili novac, iako u svom gradu primaju socijalnu skrb u skromnom iznosu koja pokriva određene troškove. Svakodnevno se mogu sresti prosjaci iz brojnih gradova BiH kao što su Sarajevo, Banovići, Konjic, ali i svih ostalih gradova. Upravo oni dolaze u Mostar kako bi zaradili nešto novca, posebice ljeti kada je u gradu mnogo turista.
- Još jednom apeliramo na sve da se taj problem pokuša riješiti te da se učini nešto po tom pitanju, kazao je Zovko.
Upravo zato što prosjaci, koji su većinom maloljetnici, vide kako mogu i dalje prositi jer nitko do sada nije poduzeo nikakve mjere sankcija, oni se vraćaju na ulice, a u posljednje vrijeme sve više se pojavljuju i slučajevi krađa prosjaka koji ne posustaju, nego idu do krajnje granice.

Rješenje problema

Kako riješiti taj problem pitanje je s kojim se svi bore, a ništa se ne poduzima. Iako bi Centar za socijalnu skrb trebao voditi brigu o toj djeci i smjestiti ih u ustanovu, to se ne čini, jer u Mostaru ne postoji takva ustanova koja će djecu bar donekle skloniti s ulice.
- Policiji su ruke vezane što se tiče takvog problema jer smo nemoćni bilo što uraditi budući da se radi o maloljetnicima koji ne mare za zakon, no i on brani da se nešto učini, kazao je Zovko za kraj.

Dnevni list