Mostar: Prodajna-humanitarna izložba studenata ALU

alu, Izložba, Izložba slika, humanitarna izložba, Mostar
... znači jedno. I vjera i umjetnost podrazumijevaju i neizbježno provode kroz „dolinu suza" na putu kaljenja prave osobe, gotovo uvijek sjedinjuju patnju i teškoće s iščekivanjem nagrade koja vrlo često dolazi tek u nekoj budućnosti, na nekom drugom svijetu ili samo u sjećanjima drugih. Obje nepokorivo izbjegavaju primat materijalnosti ovoga svijeta, tragajući za duhovnim odgovorima i vrijednostima iz nekih drugih sfera, koje materiju gotovo ni ne dotiču. Ali, ono što je suština i umjetnosti i vjere u stvari je njihov paradoks: ni jedna ni druga nemaju smisla ako ostanu zatvorene u sebi, u osobi koja ih utjelovljuje i pronosi. Smisao dobivaju tek u drugoj osobi, u osobi koja ih prepozna i pretoči u vlastiti život.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu vjerom u umjetnost - u stvari - pokazuju čin dvostruke hrabrosti i negacije svega što im se suprotstavlja na njihovu putu. Preuzimajući odgovornost i upinjući se izdignuti iznad svojih okolnosti determiniranih društvenim stanjima, oni i svima nama nude svijetli primjer i trenutak otkrića koji ne govori o tome koliko je život težak i nepravedan, nego kolika je naša moć u mijenjanju života. Bez obzira na humanitarni karakter ove izložbe - koji uvijek neumoljivo uključuje i svojevrsni sažaljivi ili barem empatični osjećaj - ona je sama po sebi trijumf i veličanstveno obrtanje vrijednosti. Ovi mladi naraštaji u ovoj izložbi zapravo umjetnošću pobjeđuju teškoće stvaranja umjetnosti, kapitulacijom nagovještavaju daljnji rast. Njihovo je stvaralaštvo i entuzijazam odraz snage talenta, čvrstoće duha i drske mladosti koja se ne da ukalupiti i prihvatiti mjere nasušne egzistencije koja iza sebe ne ostavlja ništa kao prilog i dar ovome svijetu, pa ni onome koji egzistira.

Kao što lirska pjesma intonaciju, ritam i ekspresiju ne definira posve u sebi, nego dio svojih kvaliteta povjerava i prepušta čitatelju - predajući se tako trajnoj stvaralačkoj igri reinterpretacije i dovršavanja - tako je i umjetnička izložba ovih mladih studenata širokobriješke ALU izbjegla završnu riječ. Umjesto toga, ona je samo postavila pitanje. Odgovor na ovo pitanje i smisao koji će sa sobom iznjedriti ovisi o nama. Umjetnost je uvijek pozitivan i nesebičan čin, čin darivanja i obogaćivanja. Ipak, polovica vrijednosti dara uvijek ovisi o onome koji ga prihvaća i prepoznaje...

Beat Čolak

Izložba će biti otvorena od 28. studenoga u 18:00 do 30. studenoga u 23:00