Mostar: Probijena cesta od novoizgrađenog mosta na Neretvi do puta za Sarajevo

most, avenija-sutina, sutina, most avenija sutina
Kako su u tijeku završni radovi na izgradnji mosta, odnosno izgradnje prilazne ceste iz pravca Sutine, gradske vlasti su odlučile obnoviti i prometnicu u Sjevernom logoru koja će puštanjem mosta u promet biti stalna ruta motornih vozila. Radove na rekonstrukciji prometnice izvodi tvrtka HP Investing d.o.o. koja vrši radove i na mostu, piše Dnevni list.

Do kraja godine bit će završeni radovi na mostu koji vodi od vrha Avenije do Sjevernog logora u Mostaru", rečeno je nedavno prilikom otvaranja kružnog toka u mostarskom naselju Centar II.

Most će se zvati po nekadašnjem gradonačelniku Mostara, graditelju, gospodarstveniku, ekonomskom analitičaru, znanstveniku, piscu i pjesniku, Vladi Smoljanu.

Podsjetimo, krajem rujna ove godine, potpisivanjem ugovora između HP Investinga i Grada Mostara počeli su završni radovi na dovršetku mosta, s rokom završetka radova od 90 dana.

Na tender Gradske uprave Mostara za projekt "Avenija - most Sutina - ulica Maršala Tita - Faza 1" aplicirali su HP Investing d.o.o Mostar i Hering d.d. Široki Brijeg, a HP Investing je dobio posao ponudivši ‘najnižu cijenu' za dodjeljivanje ugovora. Procijenjena vrijednost nabavke prema Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača je 3.500.000 KM, a cijena najniže prihvatljive ponude, koju je ponudio HP Investing je 1.916.151 KM s PDV-om od 17 posto.

Prema projektu, dužina mosta iznosi oko 120 m, s četiri prometna traka, nogostupom za pješake koji je nedavno zavšen, kao i osiguranim priključkom na buduću autocestu.

Most Avenija - Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostaru gradi novi most. Projekt izgradnje mosta od završetka Avenije do Sjevernog logora vrijedan je oko šest milijuna maraka.

Zakašnjela gradnja

Naime, projekt završetka izgradnje mosta kasni zbog imovinsko-pravnog spora između Gradske uprave i jedne fizičke osobe koja nije htjela potpisati ugovor o dijelu zemljišta koji je u njezinom vlasništvu.

"Proces se vodi na sarajevskom žalbenom sudu. Prema informacijama iz Gradske uprave, taj spor više ne predstavlja prepreku radovima", kazao je ranije za Dnevni list direktor HP Investinga, Hasan Pekušić. Podsjetimo, Vlada FBiH je u rujnu prošle godine odobrila preusmjeravanje 261.400,32 marke za izgradnju mosta Avenija - Sutina.

Riječ je o sredstvima naplaćenim izdavanjem GSM licence za 2010. i 2011. godinu. Ova odluka nema utjecaja na proračun Federacije BiH budući da su sredstva prikupljena izdavanjem GSM licence isključivo namjenska, priopćeno je tada iz Vlade FBiH.

U 2013.godini osigurano je 1,300.000 maraka za izgradnju mosta i renoviranje Fejićeve ulice, rekao je u svibnju lokalnim novinama premijer Nermin Nikšić, navodeći da je u ovoj godini izdvojeno dodatnih 800.000 maraka za izgradnju prometnice u Sjevernom logoru.