Mostar: Prijave za projekt Theatre de rue!

Theatre de rue, prijave, Mostar
Projekat "Theatre de rue" ima za cilj da ukaže na aktuelne probleme koje se tiču kulturnog života i kulturnih institucija u lokalnim zajednicama Mostara i Beograda kroz ulični teatar.
Mostar je, 2014. godinu obilježio štrajkom Narodnog pozorišta, prilikom čega su odgađane sve predstave, repertoara nije bilo a između ostalog se zbog toga nije niti Mostarski festival "Mostarska liska" održao.

Ekipa projekta će pokušati da uličnim akcijama, u Mostaru (16. - 19. travnja) i u Beogradu (21. - 24. svibnja), kulturu dovede do građana, prije svega mladih ljudi. Podsjetit ćemo da je kulturi i umjetnosti mjesto svuda, da je to ono što nas održava u teškim vremenima i čini ljudima. Performansi će biti interaktivni i podsjećat će građane na funkcije kulturnih institucija, ali kulture kao takve. Podsjetit će kako učesnike projekta, tako i namjernu i slučajnu publiku (građane/ke) da svi možemo biti i konzumenti i stvaraoci umjetnosti i kulture i motivisati ih da se aktivno zalažu za poboljšanje situacije kulture u svojim zajednicama. Pored toga, zajedničkim radom učesnika iz različitih sredina, oni će postati svjesni svojih sličnosti i razlika, kao i potrebe za suradnjom.


Aktivnosti u Mostaru (BiH):

1. Posjeta Mostarskim kulturnim institucijama
2. Radionice o tehnikama teatra, scenskog pokreta, historiji pozorišta BiH.
3. Priprema performansa koji će biti predstavljen na ulicama.
4. Snimanje uličnog teatra
Svoje prijave možete poslati na mail:

(Ili ovdje aplikaciju ubaci)
Organizator projekta je Udruženje mladih psihologa Mostar.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti koordinatoru projekta Zlatku Sofovicu na mail: [email protected]