Mostar: Prekobrojni djelatnici Gradske uprave razočarani ponuđenim ugovorima

...Gradske uprave Grada Mostara koji su trebali zasnovati radni odnos u Mo Parkingu, što je direktor tog poduzeće Mladen Knezović navodio za osnovni preduvjet početaka naplate parkirališta, doživjeli su nova razočarenja što ih je natjeralo na daljnju borbu za svoja prava.

Jučer ujutro ponovno su 24 radnika pozvana na potpisivanje sporazuma kojim se odriču svih potraživanja od Gradske uprave Grada Mostara koja pojedinačno svakom radniku duguje oko 10 tisuća maraka da bi dobili radna mjesta u Mo Parkingu.

Ponuđeni sporazum radnici su odbili po savjetu odvjetnice Šemse Droce, koja je njihov slučaj preuzela u daljnjoj proceduri te zatražila izmjene sporazuma koji je, blago rečeno, po njezinim riječima, nepovoljan za radnike i očiti primjer radnog mobinga od Grada Mostara.

- Sporazum je timski urađen i prva točka govori o tome da sporazum uključuje Grad Mostar i namještenika i da su se sporazumjeli da im prestaje radni odnos 31. srpnja 2013. No, moram reći da ovim sporazumom radnici nemaju slobodno izrađenu volju da im prestane radni odnos u gradu Mostaru, gdje imaju status namještenika, dok je prelaskom u tvrtku koja još nije zaživjela njihova daljnja sudbina neizvjesna, kazala je za Dnevni list odvjetnica Droce.

Ponuđenim sporazumom, kako ističe Droce, djelatnici gube status namještenika, a nudi im se status zaposlenika na terenu. S obzirom da su kontrolori naplate parkiranja uglavnom na terenskom radu, a većina njih nije u mogućnosti obavljati taj posao jer su u starijoj životnoj dobi i narušenog zdravstvenog stanja koje bi nedvojbeno bilo pogoršano, kaže Droce, jasno govori da nije je sporazum urađen bez suglasnosti radnika.

Još veći paradoks cijelog slučaja, kako ističe Droce, jest činjenica da u sporazumu koji se nudi djelatnicima Grada Mostar ne jamči nikome zaposlenje u Mo Parkingu.

- U sporazumu stoji da gradonačelnik Ljubo Bešlić jamči da će najkasnije u roku od 8 dana od prestanka radnog odnosa oni zaključiti ugovor o radu s Mo Parkingom. Ovo jamstvo je osobne prirode. Neka je gradonačelnik živ i zdrav, ali ako se njemu nešto dogodi, osobno jamstvo koje je dao ne prenosi se na Grad Mostar, pojasnila je Droce navodeći kako su to samo neki od paradoksa sporazuma koji se nudi prekobrojnim djelatnicima Gradske uprave koji čekaju zaposlenje u Mo Parkingu.

Da se cijela priča oko rješavanja radnog odnosa za 24 prekobrojna djelatnika jučer odvijala u rukavicama, kaže odvjetnica Droce, najbolje joj govori činjenica da načelnik Službe za organizaciju i personal Grada Mostar Predrag Šupljeglav, s kojim se odvijao razgovor, nije dopustio da se radi zapisnik.

Da se vodio zapisnik, kako ističe Droce, njime bi mogla na sudu dokazati da se radilo o prisili potpisivanja sporazuma i otvorenog mobinga na te radnike, koji već danima dolaze ispred zgrade Gradske uprave potpisati se i predati na protokol jer im nije dopušten ulazak ni u Gradsku upravu ni u Mo Parking gdje su sve do godišnjih odmora zarađivali svoje plaće, piše Dnevni list.