FOTO  Mostar: Predstavljena zbirka poezije Što se smiješ?(Carmina ad magistra) autorice Ane Marić

Ana Marić

O knjizi su govorili Antun Lučić, sveučilišni profesor književnosti te Ivan Vrljić, gimnazijski profesor filozofije i glavni tajnik Napretka GP Mostar.

Moderator promocije bila je mostarska glumica Tina Laco a stihove iz knjige čitali su mladi student Ivan Volić i Magdalena Mitar te ostali članovi Kluba studenata Hrvatskog jezika Franjo Miličević. Glazbenu stavku predvodila je mlada Jelena Skoko virtuoznom izvedbom na gitari. Anina prva knjiga poezije Što se smiješ (Carmina ad magistra) odiše samouvjerenošću a tematskim okvirom vezana je isključivo za grčku mitologiju . Predgovor na knjigu poezije napisao je Antun Lučić, sveučilišni profesor Svjetske i Renesansne književnosti na odsjeku Hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ustvrdivši kako je Anina poezija ''usmjerena iz ovovremenosti u klasičnu davninu i da je potvrda pjesničke otvorenosti, znatne izgrađenosti i šireg nastojanja da se moderno stvaranje sustavi i vidi uz ranije zajamčene, konvencionalne uspjehe pjevanja.''

Naprotiv, recenzent Ivan Vrljić izrekao je to kako Anina poezija predstavlja ''mitski svijet obrušen dalekozorom k transcendentnom poimanju života i sveukupne zbilje postojanja.'' Teorijski i praktično u vlastitim pjesmama mlada pjesnikinja Ana Marić projicira samu sebe a time podliježi duhovnoj komponenti mitova a kroz lik božice Here dočarava i evocira izgubljenu ljubav, nadanja i stigme probuđenog pa zaustavljenog ljubavnoga zanosa, smatra recenzent Ivan Vrljić.

Na kraju promocije knjige u prepunoj dvorani HD herceg Stjepana Kosače u Mostaru pjesnikinja Ana Marić zahvalila je svim prisutnima na dolasku i potpori obrazlagajući javno to riječima kako mitološka pozadina likova u njezinoj knjizi posjeduje dublji smisao i personificirano značenje pritom zahvaljujući majci na neizmjernoj potpori i zalaganju.