FOTO  Mostar: Predstavljena brošura sa zdravim receptima za vrtićku djecu

brošura, Dječji vrtići
''Dječji vrtići'' Mostar dobio je jedan od 17 malih grant projekata Federalnog ministarstva zdravstva naziva ''Uživanje u zdravoj hrani od mnogih nas problema brani''.
''Cilj projekta je unaprijeđenje zdravstvenog stanja stanovnika i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica da se brine o zdravlju stanovnika. Elementi koji su bitni za zdravlje nisu vezani samo za zdravstveni sistem'', kazao je stručni savjetnik u Ministarstvu zdravstva FBiH dr. Ferid Huseinbegović, dodajući naglasak na obrazovanje i dio vezan za Gradsku upravu koja ima instrumente, način i mogućnost da uključi druge sudionike u ovaj proces.
Naglasio je veliki problem s kojim se sve više susreće mlada populacija, a to je odanost porocima te upitna fizička aktivnost. ''Istraživanje provedeno u mostarskim školama dalo je poražavajuće rezultate u vezi s prekomjernom težinom djece'', napomenuo je.
Ravnateljica ustanove ''Dječiji vrtići'' Mostar Danijela Kegelj, istaknula je kako je ustanova provela niz praktičnih radionica. ''Plod tih radionica je brošura koju danas promoviramo. Važan podatak za nas je što su se i roditelji i djeca zajedno s uposlenicima uključili u ovaj proces te prošli edukaciju'', rekla je.
Nevena Pandža magistrica nutricionizma u sklopu projekta provodila je edukacije u 6 susreta za 12 grupa roditelja I naglasila je da su roditelji itekako zainteresirani, žele biti involvirani ali imaju mnogo nedoumica kada je zdrava prehrana u pitanju.
‘'Roditelje zbunjuje kombiniranje namirnica, veličina porcija, unos vode I sl., malo su nesigurni u tom segmentu ali voljni su učiti I mislim da smo radionicama I edukacijama otklonili sve nedoumice, te da će ova brošura s konkretnim receptima svim roditeljima biti od velikoga značaja'', kazala je Pandža.
Nastavnica kulinarstava I slastičarstva Antonija Krišto, imala je značajnu ulogu pri sastavljanju recepata. Kazala je kako su ovom brošurom svi roditelji dobili priliku iskušati jednostavna, ali zdrava jela I slastice, u kojima neće samo uživati djeca nego I odrasli.
Projekt RHRFP podržala je Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) u partnerstvu sa Svjetskom bankom (WB), a implementira ga Federalno ministarstvo zdravstva.