Mostar: Predstavljanje studije 'Bosna i Hercegovina – federalizam, ravnopravnost, održivost'

Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru
...ravnopravnost, održivost (Studija preustroja BiH u cilju osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda)" Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. Studija je objavljena u dvojezičnom izdanju, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Moderator predstavljanja bit će izvršni direktor IDPI-ja Josip Blažević, a sudjelovat će urednici studije Ivan Vukoja i Milan Sitarski, te ugledni javni djelatnici - prof. dr. Ivo Lučić i prof. dr. Ugo Vlaisavljević.
Studija je objavljena uz financijsku potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Njezina svrha je identificiranje manjkavosti postojećeg ustrojstva BiH sa stajalištata imperativa osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana, ali i funkcionalnosti, upravljivosti i ekonomičnosti cjeline sustava. Kao temeljni problem identificira se nekoherentnost odnosno neusklađenost izvedbenih dijelova Ustava BiH, kao i zakona nužnih za njegovu provedbu, s temeljnim ustavnim načelom konstitutivnosti.

Polazišna hipoteza studije je da federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti, i federalizacija kao proces, imaju potencijal konačne provedbe ustavnog načela konstitutivnosti naroda i njihove pune institucionalne ravnopravnosti unutar autentičnog bosanskohercegovačkoga federalističkog političkog poretka.

U studiji je dana povijesna analiza problema nejednakopravnosti konstitutivnih naroda i njegovih praktičnih društveno-političkih posljedica, te iscrpna teorijska i komparativna analize koncepata multinacionalnog federalizma i konsocijacije. Ti su koncepti ocijenjeni kao najprimjereniji visoko pluralnim zemljama kao što je BiH, te su temeljem njih formulirani ključni kriteriji za procjenu konkretnih modela političkog i administrativno-teritorijalnog preustroja BiH:

1. institucionalna i stvarna jednakopravnost konstitutivnih naroda 2. pravo svih građana/državljana da biraju i budu birani 3. jednostavnost, transparentnost, upravljivost, ekonomičnost i učinkovitost unutarnjeg uređenja.
Na temelju tih kriterija vrednovani su relevantni prijedlozi (pre)ustroja BiH koji su u prethodnom razdoblju bili prezentirani od strane različitih aktera u javnom prostoru, uključujući i radne prijedloge sačinjene tijekom izrade same studije. Pored pregleda starih, na kraju studije formulirani su i novi prijedlozi, koji su podijeljeni na okvirne modele »neteritorijalnog preustroja« i modele »administrativno-teritorijalnog preustroja«. Oba ta modela bez izuzetka kombinirana su s dva nova konceptualno-teorijska okvira koji su identificirani kao nužni za rješavanje problema:

1. ustavna kategorija »konstitutivnih većina« i »konstitutivnih manjina« i 2. neteritorijalna autonomija (NTA).
Predloženi modeli neteritorijalnog preustroja su usmjereni na nužne promjene Ustava BiH i FBiH te Izbornog zakona BiH kojima bi se eliminirale posljedice neodgovarajućih izmjena tih ustava, s ciljem obnavljanja pune jednakopravnosti naroda. Modeli administrativnoteritorijalnog preustroja utemeljeni su na jasnim kriterijima demokratskog odlučivanja tijela lokalne samouprave na razini županija i jedinica lokalne samouprave u FBiH, kao i teritorijalnog kontinuiteta novonastalih administrativno-teritorijalnih cjelina, uz naglašenu perspektivu cjelovite reforme ustroja BiH na načelima jednakopravnosti naroda, ali i težnje ka simetriji državnog ustroja.