Mostar pred kolapsom: Ništa od proračuna

Naime, sjednici je nazočilo 17 vijećnika od ukupno 35, a osim hrvatskih vijećnika izostala su i trojica vijećnika Bošnjaka.

Neodržavanjem sjednice, Mostar je izgubio priliku da dobije privremeni proračun koji bi spriječio potpuno pražnjenje gradske blagajne koje će se dogoditi potraživanjima iz prošle godine.

Predsjednik Gradskog vijeća, Murat Ćorić, za stanje u kojem se Mostar nalazi optužio je OHR, koji je ranije donio odluku kako prestaje rad ovog saziva mostarskog Gradskog vijeća.

"Gradski odbor HDZ-a BIH Mostar' stoji u priopćenju za medije nebrojeno je puta do sada tijekom protekle 2012. godine u pregovorima i razgovorima s predstavnicima Ureda visokog predstavnika, SDA Mostara i ostalih političkih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća pokretao inicijativu i predlagao usvajanje proračuna Grada Mostara za 2013. godinu. Na žalost, za njegovo usvajanje tada nije bilo političke volje, ponajprije SDA.

Kao legalisti i konstruktivni sudionici u svim razgovorima i pregovorima oko provedbe odluke Ustavnoga suda BiH glede izmjene Statuta Grada Mostara, a nakon tumačenja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) da je mandat Gradskoga vijeća istekao u studenom, 2012. godine, te poštujući preporuke visokog predstavnika u BiH očekujemo da Parlamentarna skupština BiH kao nadležno tijelo da konačni sud o statusu gradskih vijećnika s obzirom da lokalni izbori u Gradu Mostaru još nisu provedeni.

Podsjećamo na činjenicu da su se i predsjednici klubova političkih stranaka i neovisnih vijećnika u Gradskom vijeću još prošle godine očitovali o aktualnim problemima i zauzeli stav da Gradsko vijeće neće zasjedati dok se o statusu vijećnika ne očituje Parlamentarna skupština BiH. Zbog svega navedenog, poduprli smo stajalište dijela vijećnika u Gradskom vijeću Mostara koji su odlučili kako neće zasjedati dok ne stigne relevantno stajalište Parlamentarne skupštine BiH.

Pozivamo sve zainteresirane strane u ovom procesu da se poštujući pozitivne zakonske propise BiH aktivno uključe u nastavak pregovora oko prijeko potrebne žurne provedbe odluke Ustavnoga suda BiH kako bi Grad Mostar što prije profunkcionirao.

Ukoliko, Parlamentarna skupština BiH odluči da se mandat gradskih vijećnika u nekom obliku produlji, kao legalisti, spremni smo poduprijeti donošenje odluke o privremenom financiranju ili proračunu Grada Mostara za 2013. godinu, ali podsjećamo isključivo u zakonskim okvirima, a nikako pod pritiskom neformalnih, interesnih skupina", priopćeno je iz GO HDZ-a BIH Mostar