Mostar podijeljen po Neretvi, Travnik jedinstven grad?

Mostar, Travnik, podjela
. Prvo je u Bruxellesu bez imalo "mišića", a mnogi tvrde i saboterski, dopustio da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija sruši dogovor Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o formiranju dva izborna područja u FBiH, mogućem ključu za konačno rješavanje famoznoga slučaja "Sejdić i Finci". U nizu kampanjskih istupa u javnosti Izetbegović je uporno "poput političkoga očuha" optuživao najjače hrvatske stranke da "traže i previše" u pregovorima oko traženja modaliteta za izbor članova Predsjedništva BiH.

Podjele

Jadni Čović i Raguž suludo su trošili vrijeme i energiju natežući se s Tihićem, Lagumdžijom i Radončićem, odmah su morali prepoznat tko dijeli "milodare" u ovoj ekskluzivnoj državi i obratiti se Bakiru Izetbegoviću unaprijed svjesni i spremni da će dobiti samo onoliko koliko on prosudi da im je dovoljno i koliko objektivno zaslužuju. U međuvremenu su se u nekoliko navrata sastali čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić. Potvrdili su neke svoje ranije otkrivene "približene" stavove oko sređivanje odnosa između Hrvata i Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskoj odnosno Srednjobosanskoj županiji s naglaskom na ustroj županijskih prijestolnica Mostara i Travnika. Generalno i principijelno je navodno usuglašeno da sve ono što Bošnjaci u političkom i pravnom smislu dobiju u Hercegovini i Mostaru moraju priskrbiti i Hrvati u središnjoj Bosni i Travniku. Dakle, ako se Mostar dijeli na dvije ili više općina pa, dakle, i izbornih jedinica, taj se princip automatizmom ustoličuje i u Travniku. Treba priznati kako su mnogi poznavatelji političkih akrobacija Čovića i Tihića odmah posumnjali u čvrstinu i iskreno dogovaranje dvojice protagonista mnogih neuspjelih i promašenih političkih projekata fabriciranih dominanto za jeftino politikantstvo i izborne ciljeve. Ipak, rijetki su se ponadali da ovoga puta slijedi krupni dogovor jer Mostar već i predugo živi bez izbora i u političkom bespuću. Kao grom iz vedra neba odjeknula je razarajuća i derogirajuća izjava zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako je "Mostar grad slučaj" te da imajući to na umu Bošnjaci jednostavno ne mogu prihvatiti princip jedan čovjek jedan glas u Mostaru. Izetbegović je potvrdio kako su SDA i HDZ BiH "gotovo" podijelili Mostar, no završio je svoju lekciju šokantnom prijetnjom "kako Travnik neće biti podijeljen, kako tvrde iz HDZ-a BiH".

"Mostar je grad slučaj i on je dio mirovnih sporazuma. Mogu i ne moraju biti dvije općine, niti moraju biti podijeljene po Neretvi. U tom gradu moramo priznati da reintegracija nije uspjela u potpunosti. Općine moraju biti, a nije bitno koliko će ih biti", zapovjednički se postavio Izetbegović. Ispada nekako da je Mostar strateški nacionalni problem i bolna rana za Bošnjake koji u gradu na Neretvi imaju praktično paritet u vlasti, a Travnik nije "slučaj" iako u tom povijesnom gradu niti Ivo Andrić više nije "ravnopravan", a Hrvati se majoriziraju "demokratskim" principom jedan čovjek jedan glas.

Tko je gazda

Lider SDA Sulejman Tihić je neki dan iz Šamca zabrinuto upozorio kako u ovoj državi "kola strmoglavo srljaju nizbrdo". Vidi li Tihić da mu možda stranačke zaprege jure nizbrdo i da oportunističke i zavjereničke snage oko Bakira Izetbegovića rade o glavi i preotimaju SDA, što pomalo cinično primjećuje i čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija porukom Izetbegoviću kako "može dijeliti SDA do mile volje, ali neće i Mostar"? Antihrvatsko raspoloženje i ponašanje Bakira Izetbegovića jednostavno nameće niz nedoumica . Tko je "gazda" u SDA, je li se sve agresivniji Izetbegović iznova i definitivno odmetnuo od Tihića ili se možda čelnik SDA stalno koleba i preko svoga zamjenika zapravo svjesno ruši sve svoje sporazume i dogovore s Čovićem? Napokon, koji je razlog da HDZ BiH "potpaljuje" optimizam u središnjoj Bosni oko ravnopravnosti s Bošnjacima u dvije osjetljive županije kao i u Mostaru, odnosno Travniku ako je Bakir Izertbegović u pravu kad tvrdi da neće biti podjele Travnika "kako to objavljuje HDZ BiH"? Je li opet na sceni neka zavjera i moguća muljaža oko središnje Bosne? Ako se ove kontradiktornosti i zbunjujuća soliranja iz SDA nastave, predsjedniku HDZ-a Dragan Čoviću neće preostati ništa drugo nego, poput Fahrudina Radončića, zatražiti od SDA pismeno jamstvo za ovlaštenoga stranačkoga pregovarača. Jer ovo doista više nema nikakvoga smisla. Prijepodne jedna politika, poslijepodne sve izokrenuto naglavačke.

Dnevni list