Mostar: Počela s radom 12. regionalna konferencija OWHC-a

Ljubo Bešlić, Denis Lasić, OWHC
Teme konferencije su zeleni dizajn " Perspektive u recikliranju naslijeđa" i "Mladi i naslijeđe".

Tajnik Regionalnog OWHC-a za Južnu Europu i Meditern Rafael Perez de la Concha je tijekom konferencije za novinare kazao kako su spomenute dvije teme vrlo važne za cijelu organizaciju kao i za posao koji će se odraditi ovdje u Mostaru. Tako će se tijekom dvodnevne konferencije razgovarati o tome kako iskoristiti objekte koji su kulturna baština u korist građana, kako revitalizirati stari dio grada i dati životi starom dijelu grada kako ne bi postao samo muzej.

Istaknuo je ulogu mladih u očuvanju kulturne baštine i u tom smislu najavio sutrašnje predstavljanje projekta pod nazivom "Mladi veleposlanici za kulturnu baštinu".

Glavni tajnik OWHC-a Denis Ricard također je istaknuo kako je rad s mladima jako važan.

"Kada govorimo o baštini govorimo o nečemu što je nastalo u prošlosti, a da bi ta baština mogla opstati nužno je da mladima damo alate i načine kako će je očuvati", istaknuo je Ricard.

Kazao je kako OWHC uključuje različite kulture i stavove o stvarima i zato im je veliko zadovoljstvo što je i Mostar dio te organizacije s obzirom na ono što su grad i država prošli. "Upravo nam tim iskustvom mogu pomoći u boljem razumijevanju", naveo je Ricard.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izrazio je uvjerenje da će Mostar opravdati sva očekivanja te da će kroz radionice uistinu približiti građanima kako i na koji način valorizirati kulturnu baštinu Mostara. Smatra kako će Regionalna konferencija Organizacije gradova svjetske baštine dati dobru promociju Mostaru. "Želim vjerovati da će ljudi koji sudjeluju na konferenciji i koji su iznimno važni prenijeti stvarnu sliku o Mostaru i BiH", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić iskazao je zadovoljstvo što su predstavnici značajnih gradova Mediterana, koji su pod okriljem UNESCO-a, danas u Mostaru. Po njegovim riječima, značajno je čuti iskustva tih gradova o tome kako iskoristiti zelenu energiju u očuvanju kulturnog nasljeđa Mostara.

Na ovoj značajnoj konferenciji sudjeluju predstavnici 30-tak gradova iz Španjolske, Francuske, Kanade, Portugala, Grčke, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Zbog potresa u Italiji predstavnici Udruženja talijanskih gradova pod UNESCO-om nisu doputovali na konferenciju u Mostaru.

Prije radnog dijela konferencije sudionicima su se pozdravnim riječima obratili gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, predsjednika Gradskog vijeća Murata Ćorića, predsjednik Vlade HNŽ-e Denis Lasić, Amira Džajić u ime Ministarstva civilnih poslova BiH i državne Komisije za suradnju s UNESCO-om, Zeljana Zovko izaslanica predsjedatelja Vijeća ministara BiH te glavni tajnik OWHC Denis Ricard.