Mostar: Pad direktnih i indirektnih prihodan nema para u proračunu!

Mostar
Rebalansirani proračuna trebao bi iznositi 52,6 milijuna konvertibilnih, što je za 9,5 milijuna maraka manje od planiranog ili 18 posto manje.

Kako je na sjednici pojasnio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, do velikog pada prihoda u proračunu došlo je najviše zbog velike ovogodišnje suše pa su pali prihodi naknada za potopljeno zemljište.

Također do smanjena je došlo i zbog pada ostalih indirektnih i direktnih prihoda, kazao je Bešlić.
Dodao je kako je u prvih devet mjeseci primjetan velik pad prihoda od poreza na nepokretnost, a po njegovom mišljenju to je posljedica zakona koja je donijela Hercegovačko-neretvanska županija bez suglasnosti Grada Mostara, a tiče se oslobađanja plaćanja poreza na kupovinu prvog stana.

Tako je oduzet čisti prihod Gradu bez njegove suglasnosti i u vezi toga smo angažirali javnog pravobranitelja koji će uputiti žalbu mjerodavnom organu, istaknuo je gradonačelnik Mostara.

Nakon što su se gradski vijećnici predložili amandmane, gradonačelnik Mostara je napomenuo kako će ih tijekom dana pregledati te se o njima izjasniti na današnjem nastavku sjednice Gradskog vijeća koja bi, prema prvim najavama, trebala započeti u 9 sati.

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici usvojilo i mjere za prevladavanje teškog stanja u javnim poduzećima, odredivši da se moraju održati skupštine svih poduzeća, te da će Gradsko vijeće u roku od 60 dana razmatrati tehničko izvješće o poduzetim mjerama, a za šest mjeseci izvješća upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća što su učinile na poboljšanju i učinkovitosti svojih poduzeća.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je i mjere za poboljšanje rada gradske administracije, kao i dokument okvirnog proračuna Grada Mostara za razdoblje od 2012. do 2014. godine.

fena